З огляду на значний суспільний інтерес до питання проведення позачергової сесії Верховної Ради України, прес-служба апарату парламенту інформує про таке.
21 січня 2013 року о 10 годині 11 хвилин в апараті Верховної Ради України зареєстровано лист народного депутата України Яценюка А.П. (від 21 січня 2013 року № 32-01/13), у якому пропонувалося відповідно до частини другої статті 83 Конституції України та статті 11 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» провести 29 січня 2013 року позачергове засідання з порядком денним:
1. Про створення Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування обставин порушення Конституції України при здійсненні арешту та ув’язнення Тимошенко Ю.В. та Луценка Ю.В.
2. Про заслуховування інформації Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ та Голови Служби безпеки України щодо ситуації з дотриманням прав ув’язненої Юлії Тимошенко в лікарні міста Харкова та порушення гарантій діяльності народних депутатів України.
3. Про політичну відповідальність міністра внутрішніх справ України В. Захарченка та Голови Служби безпеки України О. Якименка за участь правоохоронних органів у політичних переслідуваннях, порушенні прав та свобод громадян.
4. Про висловлення недовіри Генеральному прокуророві України, що має наслідком його відставку з посади, у зв’язку з участю органів прокуратури в політичних переслідуваннях та, зокрема, висуненням політично вмотивованих звинувачень Юлії Тимошенко та Юрію Луценку.
У цьому cамому листі містилося прохання невідкладно надати відповідні розпорядження апарату Верховної Ради України щодо виготовлення підписних листів для збирання підписів народних депутатів на підтримку ініціатив щодо проведення позачергової сесії.
22 січня 2013 року о 10 годині 30 хвилин апарат Верховної Ради України надав ініціаторам підписні листи для збору підписів народних депутатів України щодо підтримання проведення позачергової сесії.
22 січня 2013 року о 14 годині 18 хвилин в апараті Верховної Ради України зареєстровано лист народного депутата України Яценюка А.П. (від 22 січня 2013 року № 65-01/13), який містив прохання про надання відповідного розпорядження апарату Верховної Ради України щодо виготовлення підписних листів для збирання підписів народних депутатів на підтримку ініціативи про включення до порядку денного сесії Верховної Ради України питання про висловлення недовіри Генеральному прокуророві України.
24 січня 2013 року об  11 годині 41 хвилин в апараті Верховної Ради України зареєстровано лист голови депутатської фракції Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Яценюка А.П. (від 24 січня 2013 року № 04-02/4-16), який містив вимогу щодо скликання позачергової сесії з таким само порядком денним, як і в попередньому листі народного депутата України Яценюка А.П., але в строки, визначені частиною другою статті 11 Регламенту Верховної Ради України, тобто без конкретної дати проведення позачергового засідання, а також підписні листи з підписами народних депутатів України під колективною ініціативою на 11 аркушах.
24 січня 2013 року об 11 годині 42 хвилини в апараті Верховної Ради України зареєстровано лист народного депутата України Яценюка А.П. (від 24 січня 2013 року № 75-01/13), у якому повідомлялося, що вимога про надання підписних листів для збору підписів народних депутатів на підтримку ініціативи про включення до порядку денного сесії Верховної Ради України питання про висловлення недовіри Генеральному прокуророві України втратила актуальність, оскільки включення цього питання до порядку денного вже підтримано 158 народними депутатами, та прохання у зв’язку з цим зареєструвати проект постанови Верховної Ради України про висловлення недовіри Генеральному прокуророві України.
Разом з тим, відповідно до частини першої статті 11 Регламенту Верховної Ради України, мотивовані вимоги про скликання позачергової сесії Верховної Ради, підписані її ініціаторами, разом із проектами документів, які пропонуються до розгляду, надсилаються Голові Верховної Ради України. Підписи ініціаторів при цьому не відкликаються.
Відповідно до частини другої статті 213 Регламенту Верховної Ради України питання про висловлення недовіри Генеральному прокуророві України включається до порядку денного сесії Верховної Ради України за пропозицією не менш як третини народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради, підтриманою їх підписами, і за яку проголосувало більше половини народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради. При цьому до включення цього питання до порядку денного сесії Верховної Ради підписи народних депутатів можуть бути відкликані.
У зв’язку з цим необхідно зазначити, що документа на підтримку ініціативи про включення до порядку денного сесії Верховної Ради України питання про висловлення недовіри Генеральному прокуророві України з відповідними підписами народних депутатів — ініціаторів розгляду питання (як цього вимагає частина друга статті 213 Регламенту Верховної Ради України), про яке згадується у вимозі про скликання позачергової сесії, станом на сьогодні у Верховній Раді України не зареєстровано, а тому відсутні підстави для видання відповідного розпорядження Голови Верховної Ради України щодо цього питання.
Крім того, 25 січня 2013 року об 11 годині 40 хвилин в апараті Верховної Ради України зареєстровано лист народного депутата України Лук’янова В.В. (від 25 січня 2013 року № 30/01-7), в якому подано інформацію щодо перетину державного кордону десятьма народними депутатами України, які, згідно з поданими ініціаторами документами, своїми підписами підтримали пропозицію щодо проведення позачергового засідання. Оскільки наведена інформація, на думку народного депутата України Лук’янова В.В., містить ознаки кримінальних правопорушень, передбачених статтями 358 та 366 Кримінального кодексу України, він звернувся з пропозицією взяти до відома вищевказану інформацію при розгляді та вирішенні питання про скликання позачергової сесії Верховної Ради України 29 січня 2013 року.
З огляду на вищезазначене виникла необхідність встановити законність ініціативи щодо проведення позачергової сесії. У зв’язку з цим дано доручення Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України.
Прес-служба Верховної Ради України.