Голова Верховної Ради України Володимир Рибак вважає соціально-економічні питання першочерговими для розгляду другою сесією Верховної Ради України, яка розпочне свою роботу 5 лютого ц. р. Про це він заявив, відповідаючи на запитання телеканала «Рада» у вівторок.
В. Рибак наголосив, що комітети Верховної Ради разом з апаратом визначають перелік законопроектів соціально-економічного спрямування, які будуть винесені на розгляд парламенту. В цьому контексті він зазначив, що необхідно буде переглянути державний бюджет на 2013 рік. За його словами, «потрібно виконувати соціальні зобов’язання перед людьми, а для цього необхідно, щоб працювала видаткова частина бюджету».
За словами керівника парламенту, він звернувся до народних депутатів із проханням передусім винести на розгляд законопроекти щодо створення нових робочих місць, розв’язання економічних проблем. «Люди повинні жити краще, а для цього потрібно виконати ті обіцянки, що давали їм під час виборів», — наголосив він.
Також Голова Верховної Ради повідомив, що має намір провести у п’ятницю нараду з керівниками депутатських фракцій, аби до понеділка на засідання Погоджувальної ради підготувати пропозиції щодо питань, які опозиція пропонувала розглянути на позачерговій сесії парламенту.
Про це він сказав у вівторок в інтерв’ю журналістам після зустрічі з представниками фракції «Батьківщина», які, за його словами, «категорично вимагали підписання розпорядження про проведення позачергової сесії Верховної Ради України».
В. Рибак підкреслив, що не підписуватиме такого розпорядження через ряд серйозних причин.
Зокрема, він повідомив, що ініціатори проведення позачергової сесії не зібрали належної кількості підписів народних депутатів, адже після перевірки в апараті парламенту із 158 підписів сім не відповідали оригіналам, а ще 10 підписів — викликали сумнів, бо вони поставлені проти прізвищ народних депутатів, яких на час збирання підписів не було на території України, про що йдеться у зверненні народного депутата на адресу керівника парламенту.
В. Рибак висловився за необхідність обговорити це питання і в п’ятницю з лідерами фракцій, і в понеділок на засіданні Погоджувальної ради, «але збирати позачергову сесію немає сенсу, бо вже у вівторок розпочнеться друга сесія сьомого скликання». При цьому він зауважив, що проведення позачергових заходів, навіть якщо в них візьме участь 300 народних депутатів, обійдеться державній казні у 3 мільйони 627 тисяч гривень. Голова Верховної Ради наголосив, що питання, запропоновані опозиційними фракціями, «треба розглядати, але тоді, коли розпочнеться робота нової сесії».
Прес-служба Верховної Ради України.