В Україні знову заговорили про масову легалізацію травматичної зброї. Ще у квітні 2010-го в першому читанні було прийнято законопроект, який, зокрема, відкриває доступ до травматики не тільки народним депутатам, працівникам правоохоронних органів, суддям і журналістам, а й простим українцям. Зараз же його ніби-то готують до голосування у другому читанні. Автори документа впевнені: його впровадження дозволить посилити захист і здоров’я громадян.

 

Щоправда, погоджуються із цим далеко не всі експерти. «Травматика ніяк не вирішує питання безпеки. Це ілюзія! І безконтрольна наявність великої кількості саме травматичної зброї створить багато проблем», — розповів учора під час прес-конференції Сергій Шабовта, президент Української федерації професіоналів безпеки.

Поділяє його думку і Георгій Учайкін, голова наглядової ради Української асоціації власників зброї. За його словами, у Росії свого часу влада пішла на цей крок — масово легалізувала травматичну зброю. «Нині там не знають, як її позбутися. Стріляють скрізь: під час порушень правил дорожнього руху, при з’ясуванні відносин на вулицях... Люди не сприймають цю зброю серйозно, мовляв, вона ж «нелетальної дії». Хоча елементарне недотримання відстані призводить до летальних випадків», — запевняє пан Учайкін і сподівається, що дану норму не буде втілено у життя, натомість уже цього року у Верховній Раді з’явиться нормальний законопроект про зброю.

І під словом «нормальний» експерт розуміє документ, який, зокрема, надасть право громадянам після спеціальної підготовки володіти короткоствольною вогнепальною нарізною зброєю. Мовляв, це допоможе не тільки реально знизити рівень злочинності і ввести контроль за обігом зброї, а й дасть можливість людям захищатися. «Усі держави, які з повагою ставляться до своїх громадян, надали їм право володіти короткоствольною вогнепальною нарізною зброєю... І не треба слухати розмов, що всі один одного перестріляють», — переконує пан Учайкін.

Між тим, описуючи всі «принади» використання зброї, експерти свідомо наводили приклади європейських країн, оминаючи згадки про США. Адже там, після численних і масових розстрілів у громадських місцях, політики вже намагаються запровадити, навпаки, жорсткіший контроль над обігом зброї у країні.