Чемпіонат Європи з футболу, котрий відбудеться 2020 року, прийматимуть тринадцять(!) країн, а його півфінали та фінал — одне місто. Таку сенсаційну заяву озвучив генеральний секретар УЄФА Джанні Інфантіно, який разом із президентом Європейського футбольного союзу Мішелем Платіні взяв участь у прес-конференції після чергового засідання виконавчого комітету цієї міжнародної організації, що відбулося в її штаб-квартирі у Ньйоні.

Як і очікувалося, Комітет зі змагань національних збірних під керівництвом Григорія Суркіса зробив надможливе, щоб викласти виконкому всі ідеї через місяць після погодження формату Євро-2020. Так, 18 грудня він провів перше засідання для напрацювання основних пропозицій, а вдруге зібрався вже 17 січня, щоб підбити підсумки обговорення рекомендацій до засідання виконкому.

Як розповів генсек Європейського футбольного союзу, розподіл матчів по містах відбуватиметься пакетами — 12 так званих звичайних пакетів по три групові матчі та по одному поєдинку плей-офф (1/8 або 1/4 фіналу) і 13-й — на проведення півфіналів та фіналу. Загалом господарями турніру оберуть 13 міст у різних державах, проте національні футбольні асоціації можуть подавати до двох заявок від країни: одну — на звичайний пакет і другу — на 13-й.

Звісно, претендентам необхідно відповідати хоча б мінімальним відбірним критеріям, зокрема, щодо стадіонів. Як і передбачалося, євроарени мають вміщувати не менше 50 000 осіб, якщо йдеться про групові матчі та 1/8 фіналу, чвертьфінали зможуть приймати стадіони, розраховані на 60 000 чоловік, а півфінали та фінал отримають право провести лише арени із щонайменше 70 000 місць. Проте, виконком погодив до двох винятків із цих правил, якщо у цьому буде потреба. Йдеться про стадіони на       30 000 осіб, які зможуть розглядатися як кандидати на здобуття звичайного пакета з 1/8 фіналу.

Після оголошення новаторської ідеї Мішеля Платіні «Євро для Європи» лунала критика щодо можливого упередженого вибору міст-господарів. Мовляв, щоб уникнути зайвого стресу і витрат, право проводити турнір здобудуть лише ті, хто вже має готову інфраструктуру. А країни, які не могли прийняти його раніше, залишаться осторонь свята і цього разу. Схоже, в УЄФА добряче обміркували такі закиди, і якщо раніше в кулуарах можна було почути, що після досвіду з Україною та Польщею про неіснуючі стадіони не може бути й мови, то для Євро-2020 знайшли компроміси. Виконком УЄФА погодив можливість подання заявок на проекти стадіонів за однієї умови: будівництво таких арен має розпочатися не пізніше 2016 року.

Розподіл збірних за групами відбуватиметься шляхом стандартного жеребкування. Водночас під час розподілу команд-господарок до уваги братиметься відстань між двома стадіонами, де проходитимуть матчі однієї групи, яка не має перевищувати дві години польоту, — такий сценарій УЄФА розглядає як найприйнятніший для вболівальників.

Виконком також погодив графік подання заявок на проведення турніру. Вже 28 березня цього року планується визначити всі правила і вимоги, щоб опублікувати їх у квітні, коли й розпочнеться процес. Формальне підтвердження заявок кандидатами має відбутися у вересні цього року, а у квітні-травні 2014-го кандидати мають надати повні пакети документів — відтоді і стартуватиме оцінка претендентів.

Міста-господарі Євро-2020 УЄФА обіцяє назвати у вересні 2014 року.

 

Ньйон.

Швейцарія.