Ніж журитися, як реалізувати збіжжя, спробували виготовляти з колосових дідухи і маємо з того неабиякий зиск. Адже зерна на ринку в Тлумацькому районі, де я мешкаю, в ці зимові дні пропонують всілякого. Продати непросто, покупці хіба що питають ціну (а вона впала вже до 150 гривень за центнер добірної, на борошно, пшениці). Воно й не дивно, бо господарі в нашому сільськогосподарському краї самі вирощують колосові. Та в малому одноосібному господарстві на зернових багато не заробиш. Тож не дивно, що більшість селян воліє віддати земельні паї для обробітку великим господарствам, які мають належну техніку.
Я порахував затрати на вирощування пшениці на тридцяти сотках (а саме стільки зазвичай сіємо для власних потреб). Отже, за осінню оранку заплатив 360 гривень, насіння — 300, стільки само — посів і післясходове внесення гербіцидів. Варто навесні бодай раз підживити нивку, а п’ятдесятикілограмовий мішок нітроамофоски — 280 гривень. Замовити комбайн, привезти зерно, висушити — ще півтисячі. Якби готував збіжжя на продаж, то, реалізувавши його навіть по 170 гривень за центнер, виручки мав би всього якусь тисячу. Тому й не дивно, що селяни віддають свої наділи в оренду, отримуючи зерно навзаєм.
Почали ми якось думати, що ж вирощувати. От і вирішили з дружиною Ярославою спробувати плести дідухи. Для цього відвели якось навесні кілька соток для пшениці, жита й вівса. Скошуємо серпом ще в червні, до повного дозрівання, бо ці символи Різдва красивіші, якщо є помішана жовта й зеленувата солома. Сушимо злакові на горищі у снопиках, опісля відбраковуємо порожні колоски. Для роботи використовуємо також засушені стебла льону, розмаїття сухоцвітів. За деякими, дещо екзотичнішими травами, доводиться ходити влітку околицями рідного села, здолати не одну гірську стежку в Карпатах. Зате результат того вартий: вправно зроблені дідухи розкуповували хутко напередодні Різдва по 35 — 40 гривень. Цьогоріч були замовлення й на розкішніші дідухи. А до роботи вже й родина долучається.
Полічимо, який зиск від цього. Арифметика потрібна лише для того, щоб продемонструвати, скільки можна заробити на гектарі землі. Отож, на квадратному метрі зазвичай росте 300 — 400 рослин колосових. Для звичайного дідуха їх потрібно щонайбільше добру сотню. Тобто, з гектара можна виготовити аж ...30 — 40 тисяч штук! Звичайно, додавши працю й старання, художні здібності. Й виручити за дідухи чималі гроші. А можна продати вирощене зерно (в середньому п’ятдесят центнерів з цієї ж площі) й заробити в рази менше. То що, варто трудитися на полі? Звичайно, але, додавши кмітливість, мати від того ще більшу вигоду.
Івано-Франківська область.
 
 
 
Фото Людмили СТРАЖНИК.