«Нинішня медреформа на Дніпропетровщині — це тільки різке скорочення фінансування медицини, скорочення ліжок, закриття лікарень, зростання захворюваності та смертності в області. Фактично, на порушення Закону України про медреформу, в області знижується рівень медичного обслуговування населення в напрямах доступності та якості послуг».

З такою заявою звернулися 25 січня до голови Дніпропетровської обласної адміністрації Дмитра Колєснікова активісти громадської організації «Незалежний батьківський рух «За наших дітей». Жителі області вимагають від місцевої влади припинити експеримент, ціною якого є здоров’я та життя громадян і їхніх дітей. 

Наслідки пілотного проекту: Дніпропетровщина

 

Ось текст звернення, який його автори надали кореспондентові газети «Голос України»:

«На сьогодні в області в результаті здійснення змін у рамках проведення реформування системи охорони здоров’я намітилася негативна тенденція ліквідації напряму медицини, що надає допомогу дітям і майбутнім мамам, як такої. Міркуйте самі: на первинному рівні в рамках реформи фактично ліквідується така посада як педіатр. Замість фахівця з дитячих захворювань питаннями педіатрії тепер займатимуться так звані сімейні лікарі, а це — терапевти або інші фахівці, котрі пройшли короткострокові 6-місячні курси підвищення кваліфікації та основним профілем знань і практичних навичок яких є дорослі пацієнти.

Крім того, на місцевому рівні створено такі умови, що просто змушують педіатрів або змінювати профіль своєї професійної діяльності й у гонитві за «легким заробітком» або так званими «місцевими стимулами» ставати сімейним лікарем, або шукати нове місце роботи. При цьому сам процес перенавчання фахівців найчастіше має примусовий та адміністративний характер. За затвердженими Керуючим Комітетом планами, до 2015 року в області не залишиться жодного педіатра. І така ситуація характерна не тільки для Дніпропетровської області.

Ліквідація дитячих поліклінік і поділ медицини на 1 і 2 рівні спричинили такі негативні явища, як змішання потоків і подовження маршрутів пацієнтів, що разом з різкою нестачею персоналу і діагностичного обладнання призвело до підвищення рівня дитячої захворюваності та смертності в області.

Обласний відділ охорони здоров’я, прикриваючись рішенням Керуючого Комітету, який не є офіційним (легітимним) органом, веде підготовку до закриття шести пологових відділень у віддалених сільських районах області. При цьому планується скорочення й гінекологічних ліжок. В області вже практично ліквідовано мережу жіночих консультацій, доступ до тих, що залишилися, став складним і менш оперативним, що негативно позначається на здоров’ї майбутніх матерів.

Можна зробити висновок, що на сьогодні реформування медицини в області відбувається поспіхом, у неправильному напрямі, без глибокого аналізу й обліку всіх негативних наслідків, особливо в такому важливому питанні, як здоров’я майбутніх поколінь!»

Кожне своє слово активісти пропонують Дмитру Колєснікову підкріпити документальними матеріалами і показаннями свідків. Вони вимагають від голови ОДА негайних дій.

Водночас...

«Медична реформа в Дніпропетровській області себе виправдала», — підкреслив віце-прем’єр-міністр України Костянтин Грищенко під час брифінгу у Львові (25 січня). Він також зазначив, що позитивний досвід регіону показав: такі реформи слід проводити по всій Україні.

Як повідомили кореспонденту «Голосу України» в Дніпропетровській облдержадміністрації, особливу увагу віце-прем’єр приділив успіхам Дніпропетровщини в удосконалюванні роботи служби швидкої медичної допомоги. «Після встановлення системи Gps-навігації на автомобілях «швидкої» у Дніпропетровській області в рази зменшилися витрати палива, — сказав Костянтин Грищенко. — Нині в Дніпропетровську за 10 хвилин обслуговується 90% усіх викликів, що надходять у диспетчерську. Це дуже значне поліпшення для області».

Залишається тільки здогадуватися, чи зверне голова Дніпропетровської ОДА Дмитро Колєсніков увагу на звернення жителів області, коли на офіційному рівні успіхи реформ «узаконено», а найвищі подяки — роздано.

А педіатри зникають...

На знімку: вже дають об’яву про дефіцит медкадрів.