Реформування системи охорони здоров’я в Дніпропетровській області торкнулося також фтизіатричної служби. Ця тема обговорювалася на зустрічі народного депутата, першого заступника Комітету з питань охорони здоров’я  Ірини Спіріної з колективом Дніпропетровського обласного комунального клінічного лікувально-профілактичного об’єднання «Фтизіатрія».

Сьогодні працівників цієї служби непокоїть пов’язана з реструктуризацією кадрова політика Міністерства охорони здоров’я, питання фінансування, матеріально-технічного забезпечення галузі, проблеми медичної етики й деонтології. Так, медиками було порушено питання про підготовку об’єднання обласної і міської фтизіатричних лікарень, що неминуче призведе до скорочення ліжкового фонду служби, робочих місць для медичного та обслуговуючого персоналу, збільшення навантаження на кожного фахівця, порушення санітарно-гігієнічних норм і стандартів.

«Розуміючи, що не може бути в одній структурі двох головних лікарів, двох завідувачів відділення, двох старших медсестер і т. д., ми також розуміємо, що кожний другий із цієї пари «завдяки» реформі буде змушений поповнити лави безробітних», — висловила свою думку Ірина Спіріна. Вона додала, що гігієнічними державними стандартами радянської медицини були обґрунтовані й установлені нормативи утримання пацієнтів, які сьогодні влада з метою економії зневажає, піддаючи медперсонал більш високому ризику профзахворювань.

На думку народного депутата, такі дії реформаторів є дивними і непрофесіональними — особливо з огляду на несприятливу епідеміологічну обстановку з туберкульозу в регіоні, відсутність належної профілактики, дефіцит кадрового потенціалу. На сьогодні, за статистикою, на Дніпропетровщині понад 6 000 людей з активною формою туберкульозу, стійкого до лікарських препаратів, і понад 24 000 осіб — носії цього захворювання. В реальності ці цифри вищі більш як удвічі.

Працівниками обласного об’єднання було порушено питання про неукомплектованість районних лікарень фахівцями фтизіатричної служби, що несприятливо позначається на ефективності системи контролю за пацієнтами цієї групи. Черговим «нововведенням» реформування стало переведення дільничних фтизіатрів на вторинний рівень. Це на корені губить систему профілактики і виявлення хвороби на ранніх стадіях, перекладає відповідальність на лікарів загальної практики.

Медики звернулися до народного депутата із проханням посприяти у виділенні державою коштів на придбання необхідного для діагностики спірального комп’ютерного томографа. Ірина Спіріна пообіцяла медикам порушити це питання на найближчому засіданні комітету.

На завершення зустрічі вона нагадала відоме кожному лікарю латинське прислів’я: «Світячи іншим, згоряю сам» і закликала медиків не забувати про те, що кожен фахівець повинен пам’ятати принципи турботи про пацієнта й домінанти інтересів хворого. Як перший заступник Комітету з питань охорони здоров’я Ірина Спіріна обстоюватиме інтереси як пацієнтів, так і медичного персоналу у Верховній Раді.

Дніпропетровська область.