Херсонці приголомшені: 25 січня знайдено по-звірячому вбиту школярку Руслану Свищову, яка зникла ще три тижні тому. Це зникнення правоохоронцям з самого початку здавалося підозрілим: 10-річна дівчинка на хвилинку вибігла з дому побалакати з подружками на вулиці без грошей та мобільного телефону, була вдягнена у м’які капці та легку курточку, в якій взимку на вулиці довго не протриматися. Розглядали з-поміж інших і версію про викрадення школярки циганами для примусу до жебрацтва, однак кримінальну справу порушили за підозрою в умисному вбивстві. 

Міліція, добровольці, зокрема члени козачих формувань та солдати внутрішніх військ, поквартально прочісували не тільки обласний центр, а й приміські села, водолази обстежили дно Дніпра біля зон відпочинку. Оголошення про пошук дівчинки з її кольоровою фотографією опублікував «Голос України» та всі місцеві видання, знімок висів на сайтах новин в Інтернеті. Перевіряли навіть інформацію, що надходила від екстрасенсів, але все було марним — не знаходилося жодних достовірних натяків на те, де вона могла перебувати.

Аж ось у закинутому глиняному кар’єрі (приблизно за два кілометри від помешкання зниклої) пенсіонерка, яка пасла кіз, натрапила на оголене тіло дитини, пошматоване бродячими тваринами. У ньому і впізнали Руслану — школярку вбили трьома ножовими ударами і перед смертю могли піддати сексуальній нарузі. Ще до того кілька екстрасенсів стверджували: дівчинку захопив та вбив маніяк, і виходить, що їхні передбачення справдилися. Але тепер питання у тому, чи вдасться розшукати злочинця і покарати, як того вимагають стривожені за долю власних дітей родини херсонців, — адже якщо убивцю вчасно не зупинити, напади можуть повторитися.

Наступного дня після виявлення тіла Руслани співробітники карного розшуку затримали двох городян за підозрою в причетності до убивства дівчинки. Один з них страждає від психічного розладу, алібі на день скоєння злочину в нього відсутнє. Суд санкціонував обшук у їхніх помешканнях, однак збирання доказів вини чи невинуватості затриманих буде процесом тривалим. Можливо, страшний злочин вдалося б розкрити за гарячими слідами, якби міліція дізналася про зникнення дівчинки принаймні за кілька годин після цієї події. Проте родина повідомила про це лише наступного дня — мати була переконана, що Руслана гостює в бабусі, котра мешкає поруч у власному домі, а бабуся думала, що онучка вдома. І нікому з них не спало на думку прийти й перевірити, де дівчинка.