Ним може стати підписання Угоди про лібералізацію, сприяння та взаємний захист інвестицій
Україна розглядає розвиток відносин з Японією як один із головних зовнішньополітичних та зовнішньоекономічних пріоритетів. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Володимир Рибак під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Японії в Україні Тоічі Сакатою. Про це «Голосу України» повідомила прес-служба Верховної Ради.
За словами керівника парламенту, свідченням високого рівня співпраці між нашими країнами на сучасному етапі, зокрема, стало підписання Президентом України Віктором Януковичем та Прем’єр-міністром Японії Наото Каном спільної заяви щодо україно-японського глобального партнерства під час офіційного візиту глави української держави до Японії у січні 2011 року.
На переконання В. Рибака, знаменною подією в історії відносин між Україною та Японією стало ухвалення 17 квітня 2012 року на сесії Палати представників японського парламенту резолюції з нагоди 20-ї річниці встановлення дипломатичних відносин між нашими країнами щодо поглиблення дружніх зв’язків між Японією та Україною, включаючи співпрацю у сфері ліквідації аварій на АЕС.
«Хочу наголосити на важливості підтримання активного політичного діалогу на найвищому   рівні між нашими країнами. Важливим кроком на цьому шляху стало б проведення у Києві цього року Третього засідання Україно-японського комітету зі співробітництва на рівні міністрів закордонних справ та здійснення першого в історії двосторонніх відносин візиту глави японського уряду до України», — сказав він.
В. Рибак також повідомив, що він надіслав свої вітання новообраному Спікеру Палати представників Буммею Ібукі, який обійняв цю посаду після дострокових загальнонаціональних виборів до Палати представників — нижньої палати парламенту (відбулися 16 грудня 2012 р.), на яких переконливу перемогу здобула опозиційна Ліберально-демократична партія.
У цьому контексті Голова Верховної Ради висловив сподівання на інтенсифікацію міжпарламентських зв’язків з Японією, які, підкреслив він, активно сприятимуть поглибленню двостороннього політичного діалогу та стимулюватимуть розвиток відносин між нашими країнами на всіх напрямах.
Своєю чергою, пан Посол наголосив, що Україна є важливим партнером для Японії. Він високо оцінив рівень двосторонньої співпраці у політичній, економічній, науковій, освітній та культурній сферах. Пан Посол також зазначив, що наша країна послідовно здійснює демократичні реформи, і побажав нашій державі успіху в переговорному процесі щодо підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом.
Під час зустрічі сторони зачепили також і питання економічної співпраці. Японія є важливим торговельно-економічним партнером України, зокрема, у промисловій, фінансовій та сільськогосподарській сферах, а також у галузі енергозберігаючих технологій та енергетичної безпеки, наголосив Голова Верховної Ради України. Він відзначив зростання товарообігу між Україною та Японією у минулому році, незважаючи на кризові явища у світовій економіці, що свідчить про значний потенціал двосторонньої торговельно-економічної співпраці.
У цьому контексті глава парламенту висловив упевненість, що підписання Угоди про лібералізацію, сприяння та взаємний захист інвестицій, проект якої нині перебуває на опрацюванні експертів сторін, надасть додаткового імпульсу двосторонній економічній співпраці між нашими країнами і стане важливим сигналом для японських ділових кіл стосовно гарантій захисту їхніх інвестицій в Україні.
Пан Посол також висловився за необхідність прискорення підписання цієї угоди, що, на його думку, сприятиме активізації двостороннього торговельно-економічного та інвестиційного співробітництва, зокрема, у таких важливих сферах, як енергозбереження і енергетична безпека.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Володимир Рибак.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Тоічі Сакато.
ДОСЛІВНО
Голова Верховної Ради Володимир Рибак:
«Ураховуючи те, що світова проблема із забезпеченням продовольства стає дедалі актуальнішою, та беручи до уваги високий потенціал українського сільського господарства, впевнений, що Україна стане одним із основних партнерів Японії в цій галузі. У цьому зв’язку Україна розраховує на значні інвестиції японських компаній в агропромисловий сектор, зокрема в будівництво елеваторів, експортних терміналів тощо».