Народні депутати України повинні вивчати ситуацію в округах та пропонувати законопроекти, спрямовані на розв’язання проблем виборців. Таке завдання перед парламентом окреслив Голова Верховної Ради України Володимир Рибак, виступаючи в Донецьку на нараді за участю керівників органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади (на знімку).

 

— Нині, на старті роботи, новому парламенту дуже непростого, — ми заполонили виборців обіцянками: дамо тисячу євро пенсії, дві тисячі євро зарплати... І це дуже небезпечний виклик на 2013 рік, тому що можлива криза таких очікувань, криза довіри людей до державних інститутів влади на центральному і регіональному рівнях. Зрештою, і підстав для таких громадських розчарувань, на жаль, більш ніж достатньо. Громадяни України, казатимемо правду, поки що не відчули радикальних позитивних змін унаслідок реформ. І нам, представникам влади на всіх рівнях, потрібно дуже серйозно замислитися, — підкреслив керівник парламенту.

«Ми націлюватимемо всіх депутатів: їдь, будь ласка, в округ, вивчай ситуацію, слухай людей. Потрібно вносити зміни до закону — для того ти й ішов у депутати, для того тебе й обирали, — додав Володимир Рибак. — Першочергові закони давайте соціальні. Люди повинні вже цього року відчути поліпшення життя».

Відстоювати інтереси людей, а не чиновників

Серед соціальних питань, які перебуватимуть у центрі уваги Верховної Ради, — пенсійна реформа, реформа охорони здоров’я, фінансова підтримка ветеранів та інвалідів війни, малозабезпечених категорій громадян, оплата праці, соціальний захист дітей-сиріт, забезпечення доступним житлом тощо. Масштабні економічні, структурні та соціальні реформи, ініціатором яких виступив Президент України Віктор Янукович, потребують підтримки всіх гілок влади та політичної волі.

«Хочемо ми чи ні — всю дозвільну систему в Україні потрібно змінювати повністю, а подекуди навіть руйнувати, — заявив керівник парламенту. — Для того, щоб у Києві почати будівництво, потрібно було до 400 узгоджень зробити. Це що, мислимо? І сидить кожен чиновник, дивиться: дай грошей, дай ще чогось. Ми зламали це, залишили десь сорок узгоджень. Низку об’єктів ні з ким не потрібно узгоджувати. До чого це призвело? Ціна на житло впала. Хоча вона ще висока. Що було робити будівельникам? Вони платили гроші і перекладали витрати на квадратні метри. У людини вся родина працює, а квартиру купити неможливо. Але так не повинно бути. І не буде. Люди, які давали такі дозволи, вони зубами триматимуться. Треба виривати, викорінювати цю систему».

Донецька область є однією з пілотних із реалізації реформи охорони здоров’я. Про набутий досвід та проблеми також ішлося під час наради.

Реформа охорони здоров’я викликає чимало нарікань, але систему, яка діяла досі, залишати не можна, переконаний Володимир Рибак.

Перерозподіл бюджетних коштів — на користь регіонів

Донецький міський голова Олександр Лук’янченко поскаржився на те, що Держказначейство затримує платежі місцевого бюджету, і проблема поглибилась протягом останнього півріччя: з вересня по грудень минулого року не проведено платежі на 247 мільйонів гривень, у січні цього року — на 32 мільйони. «Я просив би ініціювати питання про зміни до Бюджетного кодексу про відповідальність Державної казначейської служби за невчасне проведення і непроведення платежів місцевих бюджетів за наявності коштів на рахунках», — запропонував міський голова.

Крім того, керівник обласного центру порушив проблеми відшкодування пільгових ставок із податку на землю, пільгового проїзду у громадському транспорті та відселення із старого й аварійного житла. «Коли я слухав Олександра Олексійовича, мені здалося, що повернувся на десять років назад, коли був міським головою і порушував ті самі питання», — поділився спостереженням Володимир Рибак. Він запевнив, що наполягатиме, щоб уряд збільшив фінансування соціально-економічного розвитку регіонів: «Ми всі повинні зробити так, щоб гроші в Києві залишалися тільки на фінансування центральних інститутів. Потрібно змінювати ситуацію, й іншого варіанта не буде».

Така позиція голови парламенту отримала схвалення з боку представників органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади Донеччини.

— Система місцевого самоврядування в Україні потребує реформування, передусім щоб вирішити наявні правові колізії, закріпити функції і повноваження місцевого самоврядування. Президент України Віктор Янукович підкреслив, що реформа місцевого самоврядування буде спрямована на те, щоб створити умови для розвитку самодостатності регіонів і поліпшення якості життя людей. Реформування повинно відбуватися за трьома взаємопов’язаними напрямами: фінансова достатність місцевих бюджетів, широкі повноваження місцевих рад з управління загальною власністю територіальних громад та адміністративно-територіальна реформа», — вважає голова Донецької обласної ради Андрій Федорук.

Про екологію — максимально об’єктивно

Під час прес-конференції журналісти поцікавилися в Голови Верховної Ради України думкою щодо розподілу екологічних платежів: цього року, приміром, у Маріуполі залишається менший відсоток, ніж торік. Керівник парламенту зазначив, що добре ознайомлений зі станом навколишнього середовища у цьому приморському місті. «Я вважаю, що в промислових областях, де люди потерпають від поганої екології, потрібно максимальну кількість екологічного податку залишати, — підкреслив Володимир Рибак. — Якби я сам приймав рішення, то для Маріуполя й Макіївки залишив би 100 відсотків. Але рішення прийматиме Верховна Рада».

Прокоментував глава парламенту й іншу резонансну тему — щодо перспективи видобутку сланцевого газу на півночі Донеччини: «Наскільки мені відомо, багато країн розробляють. У нас ситуація така, що сьогодні для роботи всього господарства потрібен додатково газ. Підготовлено відповідні документи, експертизи пройшли всі, — і починається розробка. Фахівці дали позитивні висновки». Водночас Голова Верховної Ради України зауважив, що тема сланцевого газу — відносно нова та потребує роз’яснювальної роботи. Володимир Рибак вважає, що фахівці повинні доносити об’єктивну інформацію про цей напрям видобутку газу.

Керівник єдиного вищого законодавчого органу також підкреслив, що цього року планується залучити до економіки щонайменше 50 мільярдів гривень на розвиток виробництва і створення нових робочих місць. Це стане одним із кроків із реалізації пріоритетних реформ та соціальних ініціатив Президента України.

Донецька область.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.