У Комітеті Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією знаходиться на опрацюванні 14 законопроектів. Щодо трьох з них комітет визначено головним. Серед них проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо забезпечення публічності Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення). Законопроектом пропонується доповнити частину другу статті 21 Закону «Про засади запобігання і протидії корупції» та статтю 1 Закону «Про захист персональних даних» положеннями, згідно з якими відомості, внесені до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення та притягнуті до відповідальності, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі Міністерства юстиції. Для реалізації права доступу до цієї інформації документ передбачає надання користувачам можливостей пошуку, перегляду, копіювання та роздрукування таких відомостей або їхніх частин.
До того ж, за словами автора проекту закону, народного депутата Анатолія Гриценка («Батьківщина»), документом забороняються будь-які обмеження права вільного користування відомостями, внесеними до Держреєстру. Зокрема, забороняється вилучати інформацію про осіб, котрі вчинили корупційні правопорушення, крім випадків винесення ухвал суду про скасування вироку, виправдувального вироку та відновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження тощо.
Законопроектом пропонується вивести діяльність зі створення Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення, та обробки в ньому відомостей про людей, котрих притягнуто до відповідальності, з-під дії Закону «Про захист персональних даних».
Крім того, в документі передбачено адміністративні санкції за порушення встановлених вимог щодо ведення Держреєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення, шляхом доповнення Кодексу про адміністративні правопорушення статтею 172-10.
Вл. інф.