Учора в Національному агентстві України з питань державної служби розпочався семінар «Інформування громадськості щодо імплементації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, зокрема створення поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі та інших пов’язаних питань».

Голова Національного агентства України з питань державної служби Костянтин Ващенко, зокрема, зазначив, що належна комунікація з громадськістю є одним із головних принципів інтеграції до ЄС. Адже правильне інформування суспільства забезпечує виконання зобов’язань, які Україна взяла на себе в рамках Угоди про асоціацію. «Тому наше завдання — лібералізувати систему державного управління і забезпечити партнерство всередині країни та з європейськими органами. Також важливо розуміти виклики та переваги політичної й економічної інтеграції в ЄС», — сказав він.

Без державної підтримки, зауважив К. Ващенко, неможливо запровадити масштабні програми інтеграції. За його словами, адаптація українського законодавства та управління до стандартів і норм ЄС, прозорість діяльності державних органів, легітимність української влади, поліпшення відносин між урядом і громадянським суспільством — пріоритетні напрями для реформ. «Інтелектуальний потенціал нашої країни — гарантія успіху в проведенні реформ. Для цього треба налагодити постійний діалог із громадськістю, інакше суспільство не сприйматиме те, що робиться на державному рівні», — зазначив він і додав: «Національне агентство пропонує в новій редакції закону про державну службу передбачити механізми встановлення комунікації між державою та суспільством».

Представник Міністерства закордонних справ України Володимир Бачинський наголосив, що робота зі створення спільних органів України та Євросоюзу, які передбачені Угодою про асоціацію, триває. Зокрема, нагадав він, 15 грудня в Брюсселі відбудеться перше інавгураційне засідання Ради асоціації Україна—ЄС за участю Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. Однак, за його словами, громадськість недостатньо поінформована про переваги і недоліки, які відкриваються перед нашою державою у зв’язку з виконанням Угоди про асоціацію. «Ми кілька разів на тиждень отримуємо листи і дзвінки на гарячу лінію з питань євроінтеграції, яка функціонує в міністерстві. Це свідчить про те, що люди у віддалених від столиці районах не цілком розуміють тонкощі угоди, тому з ними потрібно проводити роз’яснювальну роботу з цього питання. Це завдання не лише органів державної влади, а й громадськості. Зокрема, значні сподівання покладаємо на Платформу громадянського суспільства Україна—ЄС, яка функціонуватиме в рамках Угоди про асоціацію», — сказав В. Бачинський.

Він зауважив, що в державі відбуваються різноманітні заходи з роз’яснення політики уряду у сфері європейської інтеграції, святкування Дня Європи, який традиційно проводиться в Україні в травні, але цього все ще недостатньо.