Про неодноразово обіцяне чинною владою «пакращення» у народі вже близько року ходять байки. І кінця-краю їм так і не видно. Адже Прем’єр-міністр Азаров не cтомлюється день у день розповідати одну й ту саму казку, яку вже два роки як нинішня влада не в змозі втілити у життя.

Встиг «виділитися» прем’єр і цьогоріч, заявивши на нещодавньому засіданні уряду, що нібито позитивні зміни вже відчутні у всіх сферах життя українців. За словами Азарова, про це свідчать численні факти. Тільки от які саме — прем’єр не уточнив. Чому — неважко здогадатися. Насправді факти свідчать винятково про протилежне. Наведу кілька цифр.

Так, в 2012 році Україна за рівнем корупції, що панує у країні, посіла 144-те місце зі 176. Такими є результати дослідження, проведеного Transparency Іnternatіonal. Зокрема, Україна набрала лише 26 балів зі 100 можливих. Для порівняння — стільки само отримали Сирія, Папуа-Нова Гвінея та Конго. Єдина реальна причина такої ситуації — бездіяльність влади, яка, мало того, що публічно заперечує існування цієї проблеми, так ще й вішає собі неіснуючі медалі за те, що нібито поборола це явище в Україні.

Справді, за останні роки було вжито низку важливих заходів — ухвалено закон про засади запобігання і протидії корупції, уряд затвердив Державну програму запобігання корупції, при Президенті створено Національний антикорупційний комітет. І тут — величезне «але» — всі ці заходи існують лише на папері, а саме — у звітах перед міжнародними організаціями. На ділі держава не лише не бореться із корупцією, а, навпаки, — успішно її очолює.

Йдемо далі. Згідно з рейтингом легкості сплати податків, який оприлюднив Світовий банк, Україна посіла 181 місце серед 183 країн. І держава не робить нічого для того, щоб принаймні якось поліпшити цю вкрай жахливу ситуацію. Не йдеться ні про спрощення адміністрування податків, ні про жодні інші кроки назустріч платникам податків, тобто звичайним українцям. Замість цього, чинна влада відзначилася тим, що відшкодувала минулоріч сумнівним тіньовим підприємствам фактично фіктивний ПДВ на сотні мільйонів гривень з казначейських рахунків. І це в той час, коли наприкінці 2012 року бюджетники понад два місяці не отримували зарплату, бо на вищезгаданих казначейських рахунках нібито не було коштів.

От і виходить, що негатив, який нині зібрався довкола податківців, небезпідставно зашкалює. Замість того, щоб якісним чином покращити ситуацію, чинна влада вдалася до методів часів Радянського Союзу, випустивши просто «хіт» неопропаганди — сумнозвісної якості ролик та пісню про Податкову міліцію України. Як свідчать масові коментарі на різних інтернет-ресурсах, таким вчинком податківці досягли цілком протилежної від першочергово поставленої мети — остаточно дискредитували себе та всю структуру в цілому в очах українців.

Наостанок наведу ще одну цифру. Так, в 2012 році Україна посіла 87-ме місце серед 97 країн у сфері меж повноважень центральної влади в індексі верховенства права. Цей рейтинг щороку проводить неурядова організація «Проект світової юстиції» (США). Індекс оцінює країни за показниками у восьми сферах, що мають вплив на стан верховенства права. Серед них — межі повноважень центральної влади, корупція, безпека і порядок, відкритість уряду, цивільне і кримінальне правосуддя. Тобто те місце, яке Україна отримала минулоріч, свідчить винятково про те, що в країні широко поширені такі явища, як політичне втручання, безкарність і шалена корупція.

Тому я можу повністю погодитися із чинним прем’єром Миколою Азаровим, який нещодавно заявив, що за 21 рік незалежності останні два роки правління Партії регіонів були унікальними для країни. Це справді так — подібного занепаду країна не знала ніколи.

Павло ПЕТРЕНКО, народний депутат України, фракція «Батьківщина».