Цього вимагали учора в столиці активісти молодіжного руху Києва. Вони провели акцію біля книгарні «Знання» на Хрещатику, 44. Тим, хто прийшов підтримати протестний захід, роздавали книги українських письменників з підписами авторів.

Активісти збирають підписи під петицією до Прем’єр-міністра Миколи Азарова з вимогою врятувати книгарню з багаторічною історією, зберігши її профіль. І не лише її. За словами голови правління «Молодіжного руху Києва» Арсенія Пушкаренка, до кінця 2010 року з 80 книгарень, які існували у столиці за радянських часів, 66 було знищено.

Активісти також наполягають на розробці національної програми для підтримки державних книгарень, де поширюватимуться книги українських письменників.

Нагадаємо, що наприкінці минулого року вітчизняні видавці підписали меморандум про створення книготорговельної мережі «Український книжковий альянс». У її магазинах продаватимуть продукцію за фіксованою ціною без дистриб’юторських накруток. Таким чином, зроблену спробу (поки що теоретичну) структурувати книжковий ринок, зробити книгу доступною за ціною для споживача, допомогти дрібним видавництвам дійти до читача на периферії.

За даними Держкомтелерадіо, сьогодні в країні діє понад 8 тисяч книготорговельних точок. Однак в Українській асоціації видавців і книгорозповсюджувачів сумніваються щодо цієї цифри. За їхніми підрахунками немає й тисячі. Там вважають, що таких магазинів має бути хоча б 2—2,5 тисячі. І головне — створити їх у районних центрах, куди книга майже не доходить.