Програма соціальних реформ Президента України Віктора Януковича охоплює два десятки напрямів, які потрібно змінити, і парламент зробить усе необхідне для законодавчого забезпечення цієї програми. Про це заявив під час перебування в Донецьку Голова Верховної Ради України Володимир Рибак. Це була його перша поїздка до регіонів у статусі керівника парламенту. 
«Я хочу відвідати всі регіони і зосередити увагу на контролі виконання законів, які прийняті. Хочу провести зустрічі з депутатами всіх рівнів і ще раз запросити їх до співробітництва», — сказав голова.
У Донбаській національній академії будівництва й архітектури керівник парламенту виступив перед членами вченої ради та студентами. «Зі стін цього навчального закладу вийшло дуже багато гідних будівельників, людей, здатних змінити зовнішній вигляд наших міст. Якщо взяти 70-ті, 80-ті, 90-ті роки — ми багато будували, але це було одноманітно. І якщо подивитися на останнє десятиріччя, в тому числі на нашу столицю п’ятимільйонного Донбасу, — вона перетворюється».
Володимир Рибак нагадав, що Президент України Віктор Янукович після обрання на посаду глави держави запропонував програму модернізації країни за багатьма напрямами.
«Так далі жити наші люди не можуть — отримуючи таку зарплату, таку пенсію, таку стипендію. Потрібно змінювати ситуацію. І Президент запропонував програму, взяв на себе додаткові повноваження виконавчої влади».
«Сьогодні є уряд, який виконує програму Президента. Є парламент новий. Але я як Голова Верховної Ради зобов’язаний ставитися до кожного депутата однаково, адже його люди обрали. Парламент зробить сьогодні все необхідне, щоб забезпечити законодавчу базу для тієї програми, яка намічена в країні, забезпечити уряд необхідними законами. Вперше за двадцять років три гілки влади не гризуться між собою. Всі три гілки йдуть в одному напрямку і нестимуть відповідальність перед людьми за ту роботу, яка проводиться. У виборців у 2015 році буде можливість оцінити роботу. Упевнений, що ті реформи, які здійснюватимуться в 2013—2015 роках, принесуть свої позитивні плоди. Але для цього потрібно, щоб уся влада в центрі і на місцях працювала злагоджено», — зазначив В. Рибак.
Голова парламенту прокоментував ситуацію з реформуванням у системі освіти. До Верховної Ради надійшли три законопроекти — від уряду, групи керівників навчальних закладів та від опозиції. «Різні цілі переслідують, але головне, щоб були створені умови для науки і викладання, для студентського самоврядування, для фінансування державних і приватних замовлень», — пояснив керівник Верховної Ради, закликавши взяти участь у публічному обговоренні законопроектів.
Питання номер один — створення нових робочих місць, нових підприємств, збереження наявних робочих місць в умовах кризи. І через зростання економіки потрібно вирішувати низку соціальних питань, підкреслив Володимир Рибак. Під час перебування на ПрАТ «Донецьксталь» — металургійний завод» Голова Верховної Ради України ознайомився із ходом реконструкції сталеплавильного виробництва. Замість виведених із експлуатації мартенівських печей споруджується дугова сталеплавильна піч, роботи із монтажу завершено на 70 відсотків. Решту робіт можна завершити ударними темпами протягом восьми місяців, запевняють на підприємстві. Після переходу на сучасний спосіб отримання сталі викиди пилу скоротяться у 6,5 разу, окислів — у 10 разів.
Народний депутат України Олександр Риженков та голова наглядової ради «Донецьксталі» Юрій Філатов розповіли про створення нових виробництв — зокрема, з утилізації старих автомобілів, виробництва вантажних вагонів та гірничошахтного обладнання. Голова парламенту схвально оцінив такі зусилля. «Потрібно боротися за кожне робоче місце. Це питання номер один», — зазначив, спілкуючись із металургами, Володимир Рибак.
Голова Верховної Ради прокоментував звернення народних депутатів про скликання позачергової сесії. «Давайте законопроекти, і я згідно із законом призначу. А яке рішення ви приймете? А ми ніякого, кажуть, не приймемо, зате поговоримо. То говоріть за свої гроші! Щоб депутати приїхали державним коштом, поговорили і роз’їхалися? То за тиждень буде нова сесія».
За словами Володимира Рибака, позачергова сесія обійдеться у 3,5 мільйона гривень бюджетних коштів. Крім того, потребує перевірки інформація про несправжність підписів деяких депутатів. «Їдучи у відрядження, я сказав секретаріату: ви розберіться. Якщо підписи несправжні — я не підпишу розпорядження», — пояснив свою позицію глава парламенту.
Цього ж дня керівник Верховної Ради України провів зустріч із представниками органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади Донецької області. Інформацію про зустріч читайте в наступному номері.
Зліва направо: голова Донецької облради Андрій Федорук, Голова Верховної Ради України Володимир Рибак, міський голова Донецька Олександр Лук’янченко, голова Донецької облдержадміністрації Андрій Шишацький, ректор Донбаської національної академії будівництва і архітектури Євген Горохов під час відвідання академії.
 
 
Відвідання Будинку ветеранів.
 
 
Володимир Рибак (у центрі) у приватному акціонерному товаристві «Донецьксталь» — металургійний завод».
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.