— Завдання, що поставила перед собою на першу сесію Верховної Ради України фракція Всеукраїнського об’єднання «Свобода», виконані, — заявив на прес-конференції у Рівному народний депутат України, голова Рівненської обласної організації Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олег Осуховський. — Зареєстрували першочергові законопроекти та подали депутатські запити, спрямовані на вирішення гострих соціальних та економічних проблем держави. Також показали приклад, як перешкодити «тушкуванню» в опозиційних фракціях Верховної Ради, домоглися виголошення виступів у Верховній Раді виключно державною мовою та демонтували незаконно встановлену металеву огорожу навколо парламенту, якою влада відгородилася від українців.
— Ми активно обстоюємо конституційну норму щодо персонального голосування: неодноразово вимагали блокувати картки відсутніх депутатів, часом навіть доводилося застосувати силові методи реагування. Але для того, щоб остаточно вирішити це питання, лідери опозиції подали до Верховної Ради законопроект, який передбачає внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів щодо встановлення кримінальної відповідальності за порушення порядку голосування на пленарних засіданнях усіх рівнів рад, — сказав Олег Осуховський.
Він також наголосив, що одним із першочергових завдань, які ставили на цю сесію, було входження депутатів від «Свободи» до керівних органів Верховної Ради. Це, за словами народного обранця, дає можливість доступу до інформації та недопущення підкилимних домовленостей. Завдяки консолідованій позиції опозиційних фракцій «свободівця» Руслана Кошулинського обрано заступником Голови Верховної Ради. Хоча права опозиції під час формування керівництва парламенту не було забезпечено, опозиція домоглася того, що парламентські комітети почали працювати й виконувати свої функції. ВО «Свобода» здобула посаду голови Комітету з питань екологічної політики, який очолила Ірина Сех. Крім того, народні депутати від ВО «Свобода» стали першими заступниками, заступниками голів, секретарями комітетів та головами підкомітетів Верховної Ради, зазначив Осуховський, який увійшов до складу Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю й корупцією, а також очолив підкомітет Верховної Ради України з питань міжнародного співробітництва у сфері боротьби з організованою злочинністю і тероризмом та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом.
Записала Олександра ЮРКОВА.
Рівне.