Інспекція архітектурно-будівельного контролю анулювала дозвіл на виконання будівельних робіт у провулку Десятинному, 3—5 у столиці. Про це вчора під час мітингу біля будівлі Прокуратури столиці учасникам акції розповів заступник прокурора міста Максим Могильницький: «Сьогодні ми отримали з інспекції архбудконтролю відповідь на наше подання, у якому вимагали привести дозвільні документи на будівництво у відповідність до вимог Закону. Інспекція повідомила, що анулювала дозвіл на виконання будівельних робіт у Десятинному провулку».
Численні мітинги та акції протесту громадськості проти будівництва адміністративно-господарського комплексу в Десятинному провулку, 3—5, який є частиною одразу кількох пам’яток, здається, таки мали сенс. Прокуратура міста звернулась до Міністерства культури з дорученням провести перевірку законності забудови на території історичної пам’ятки. Та вже нині відомо, що Мінкультури дозволу на проведення будівельно-земляних робіт не надавало, повідомив Максим Могильницький.
Тим часом громадські активісти не поспішають святкувати перемогу. Адже головний бій — попереду. «Те, що інспекція скасувала дозвіл, означає, що всі роботи на майданчику має бути зупинено. Крім того, прокуратура заявила, що подає позов до суду про скасування самого землевідведення», — розповів нам Ігор Луценко, активіст громадської ініціативи «Збережи старий Київ».
Між іншим уже сьогодні кияни планують знову вийти на акцію протесту. Тільки цього разу вже безпосередньо на місце «гарячих» подій. Адже після останнього мітингу, коли його учасники зруйнували зелений будівельний паркан, тут відбулися помітні зміни. Паркан не просто відновили, а й «технічно удосконалили» — обнесли колючим дротом. І тим самим, переконані небайдужі кияни, перетворили одне з найкрасивіших місць столиці й знакову історичну територію на... концтабір.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.