Цієї неділі, 27 січня, у трьох одномандатних виборчих округах Прикарпаття мають відбутися довибори до представницького органу краю.

Однак в середу Івано-Франківська міська виборча комісія (МВК, виборчий округ №43) оприлюднила звернення до голови облдерж-адміністрації Михайла Вишиванюка, голови обласної ради Василя Скрипничука та голови обласної виборчої комісії Олега Пилип’юка, у якому зазначається, що «проміжні вибори депутатів Івано-Франківської обласної ради 27 січня 2013 року в одномандатному мажоритарному виборчому окрузі № 43 під загрозою зриву, через відсутність фінансування».

У зверненні за підписом голови МВК Богдана Винника йдеться про те, що станом на 22 січня 2013 року на роботу комісії обласною радою виділено тільки 43 тисячі гривень, що становить лише 10 відсотків від затвердженого кошторису в сумі 412 тисяч гривень. Тож виділених грошей вистачить тільки на оплату заборгованості за друк запрошень для виборців та придбання канцтоварів. А от на транспортування виборчих бюлетенів, заробітну плату членам дільничних виборчих комісій (ДВК) в кількості 545 осіб, 16 працівникам МВК, оплату зв’язку, облаштування кабін для таємного голосування грошей немає зовсім. Тому «просимо термінового втручання, поскільки ми вимушені 24 січня 2013 року повністю припинити роботу з виборчого процесу», йдеться далі у зверненні. Певно, така само ситуація з можливим зривом виборів до обласної ради склалася й у Надвірній (ВО №25) та у Снятині (ВО №36), керівництво місцевих виборчих комісій яких наразі «мовчить», хоча і їм, відповідно, виділено в межах 40 тисяч гривень. Проміжні вибори до обласної ради за рахунок місцевого бюджету на Прикарпатті, та й, напевно, в інших областях України, відбуваються вперше, тому чинне виборче законодавство навіть не передбачило такої можливості, як зрив виборів через брак коштів. Попри це, як виборцю і звичайній людині мені чомусь не вкладаються в голову дві суми, затребувані на вибори в Івано-Франківську: 22 тисячі на канцтовари, в той час як члени виборчих комісій послуговуються кульковими ручками, і 24 тисячі гривень на облаштування кабінок для голосування. Куди ж вони поділися після недавніх виборів до Верховної Ради?

Івано-Франківськ.