«Я не воюю з приватною медициною. Вона має існувати. Але ми повинні чітко розмежовувати приватні клініки і державні», — таке пояснення змушений сьогодні давати директор Департаменту охорони здоров’я Луганської облдержадміністрації Павло Малиш у відповідь на обвинувачення, що він «душить приватну медицину».

Просто експлуатують приміщення

У центрі уваги опинилося приватне підприємство «Водооздоровниця», розташоване у приміщенні Старобельської обласної фізіотерапевтичної лікарні. Майже десять років тому керівник цього підприємства Віталій Лобко орендував у лікарні площу для розвитку свого бізнесу — проведення лікувальних і оздоровчих процедур для населення. Договір оренди на п’ять років державна лікарня і приватна оздоровниця уклали 2003 року. Одним з пунктів угоди була автоматична пролонгація договору після його закінчення, якщо жодна із сторін не виявить бажання його розірвати. Але після закінчення чергового строку договору про оренду 1 січня 2013 року власник приміщення відмовився продовжувати договір, зіславшись на дві основні причини. По-перше, орендар не виконує повною мірою умови договору, а «просто експлуатує приміщення». По-друге, та частина території, яку займає орендар, необхідна для реформування системи охорони здоров’я в регіоні. Зокрема, тут планують створити реабілітаційний центр для дітей із захворюваннями опорно-рухового апарата — артритами, артрозами тощо, — який зможе приймати близько 500 дітей щороку.

— Створення такого центру ми запланували ще два роки тому, — розповідає головлікар Старобельської обласної фізіотерапевтичної лікарні Олена Платонова. — Наша вода багата на солі кальцію, магнію, йоду, брому, натрію, що позитивно впливають на кістково-м’язову систему. І особливо корисно це саме для дитячого організму. Причому дітей і підлітків, які потребують цілющих властивостей нашої води, а також професійної допомоги наших фахівців, з роками стає дедалі більше.

Зрештою, йдеться про дітей

У листопаді минулого року депутати облради ухвалили рішення щодо створення центру для дітей із захворюваннями опорно-рухового апарата, погодили техзавдання на проектування реконструкції старого корпуса Старобельської обласної фізіотерапевтичної лікарні й доручили облдержадміністрації внести відповідні роботи до Програми економічного та соціального розвитку області на 2013 рік. Про майбутню реконструкцію приміщення лікарні під створення центру реабілітації для дітей директора приватного підприємства Віталія Лобка офіційно повідомили і попередили про припинення дії орендного договору. Однак це попередження він проігнорував, продовжуючи продавати путівки в оздоровницю.

Оскільки добровільно орендар відмовляється залишати приміщення, влада вирішила звернутися по допомогу в суд. За оцінками заступника завідувача юридичного відділу виконавчого апарату Луганської обласної ради Володимира Винюкова, судові позови з орендарем приміщення можуть тривати майже рік, а приміщення необхідне вже сьогодні.

— Ми готові взятися за ремонт приміщення і після його завершення розпочати прийом дітей, — запевняє Павло Малиш. — Тому приватник має діяти за законом і звільнити приміщення. Зрештою, йдеться про дітей. Щодо хворих, які купили путівки в оздоровницю і проходять тут курс лікування, то вони не постраждають. Люди не винні. У будь-якому разі кожен з них завершить курс назначеної йому терапії повністю, можливо навіть на базі нашого комунального закладу. Послуги ті само. Але у нас можливостей більше.

Розділити: приватні — ліворуч, державні — праворуч

Ситуація в орендних взаєминах приватної медицини і державної на прикладі Старобельська — це, мабуть, початок тієї роботи, яку здійснює сьогодні обласна влада. Мається на увазі територіальний розподіл державних лікарень і приватних. Першим прикладом може бути обласний онкодиспансер, з території якого було виселено приватну структуру, яка проводила платні обстеження на рентген-апараті, УЗД і томографі. На думку керівника охорони здоров’я області, приватна медицина має розташовуватися в окремих приміщеннях, щоб люди знали, кому вони платять гроші і не плутали приватну медицину з державною.

— У нас ще багато орендарів у приміщеннях державних лікувальних закладів. Наприклад, територію обласної клінічної лікарні залишили лише дві великі приватні аптеки, а раніше їх там було, як на базарі. Частина палат належала приватній клініці, частина — державній. Так не має бути. Цю практику ми плануємо припинити. Поділ приватної та державної медицини є головним завданням реформи системи охорони здоров’я, — каже Павло Малиш, — Я не воюю з приватною медициною. Вона має існувати. Але порядок навести потрібно.

Луганськ.