Футбол. Марбелья (Іспанія). Контрольний матч. 23 січня.
«Динамо» (Україна, Київ) — «Базель» (Швейцарія). 1:0. Гол: Кранчар, 43.
«Динамо»: Бойко (Шовковський, 46), Сілва (Люлька, 67), Хачериді, Михалик, Тайво (Селін, 46), Аруна (Богданов, 65), Велозу (Гармаш, 57), Кранчар (Вукоєвич, 57), Мехмеді (Цуріков, 65), Гусєв (Гемега, 83), Ярмоленко.
«Базель»: Соммер, Ф. Деген (Аділі, 77), Айєті (Зуа, 77), Драгович (Штайнгофер, 77), Д. Деген (Кабрал, 77), Зерей, Штреллер (Фрай, 77), Япі (Парк, 64), Штокер, Жер (Зауро, 77), Салаг (Фрай, 64).
Перемігши команду, котра йде другою в чемпіонаті Швейцарії, динамівці дещо поліпшили настрій собі та своїм прихильникам. Єдиний гол вони забили наприкінці першого тайму. Мехмеді точною передачею на ударну позицію вивів Кранчара, і той, не зволікаючи, сильно пробив і влучив у нижній кут воріт.
Після перерви кияни могли доводити справу до розгрому. Спершу м’яч після удару Ярмоленка прокотився в сантиметрах від бокової стійки, а на 70-й хвилині шикарний момент для взяття змарнував Гармаш. Двічі опинявся на вістрі атаки Хачериді, але не досяг мети.
Ця зустріч нас цікавила ще з одного боку. Як відомо, «Базель» — суперник нашого «Дніпра» в Лізі Європи. Швейцарська команда веде серйозну підготовку до зустрічі з дніпрянами. І можна не сумніватися, що до середини лютого вона матиме зовсім інший рівень готовності.
А столичне «Динамо» свій наступний контрольний поєдинок проведе завтра. Його суперником цього разу буде ще один швейцарський клуб — «Люцерн» (перебуває на сьомому місці в національній першості). Одразу після цього спарингу футболісти-динамівці вирушили до України. А от їхній наставник Олег Блохін, як він заявляв раніше, до Києва повертатися не збирається. Адже пауза між першими і другими зборами буде короткою. Команда, як відомо, продовжить підготовку в Іспанії.
***
Хокей. Регулярний чемпіонат КХЛ України. 23 січня. «Сокіл» (Київ) — «Донбас-2» (Донецьк). 3:2 (0:1, 2:1, 1:0).
Забивають і не пропускають
Футбол. Санкт-Петербург (Росія). Кубок Співдружності (U-21). Матчі 1/4 фіналу. 23 січня. Білорусь — Казахстан. 2:1. Таджикистан — Литва. 1:1 (пенальті — 4:2). Росія — Узбекистан. 2:0.
Україна — Молдова. 5:0. Голи: Мякушко, 5, Караваєв, 38, Яковенко, 56, Месхія, 64, Іванко, 90.
Україна: Шевченко, Насонов (Трубочкін, 72), Приндета, Рижук, Озарків, Нойок (Іашвілі, 62), Бабенко (Месхія, 57), Мякушко (Яковенко, 46), Коваль (Тащі, 46), Караваєв (Іванко, 61), Калитвинцев (Полярус, 68). Тренер — Сергій Ковалець.
Молдова: Кошелев, Карпо (Шведул, 42), Засавицький, Раца, Кочук, Милинчиану (Немеренко, 46), Фокша, Жардан, Патик (Антон, 42), Санду, Матей. Тренер — Олександр Куртеян.
Наша команда, котра вже обігрувала суперника на груповій стадії турніру (2:0), цього разу мала ще більшу перевагу і здобула відчутнішу перемогу. Щоправда, в середині першого тайму наші отримали чисельну перевагу, коли рефері вилучив оборонця молдаван Йона Санду за грубе порушення правил проти півоборонця київського «Динамо» Владислава Калитвинцева.
Цей фактор певною мірою вплинув на хід боротьби, але не був вирішальним. Просто підопічні Сергія Ковальця значно переважають опонентів за всіма показниками: вишколом, технікою, швидкістю, вмінням вести злагоджені командні дії.
Олександр Куртеян:
— Після цього матчу в мене — самі емоції. Хтось із великих казав: «Футболу без емоцій не буває!» На жаль, у нас не було жодного шансу створити проблеми суперникам. Вони навіть не давали нам підняти голову! Звичайно, я знав, що збірна України сильна, готувався до цього матчу, у моєму розпорядженні було багато матеріалів. Але вважаю, що гру зламало видалення на 22-й хвилині. Я знав, як розкрити оборону українців, як забити їм гол, але не вдесятьох... Упевнений, що ми показали б зовсім іншу гру в рівних складах. А так претензій до своїх футболістів не маю!
Сергій Ковалець:
— По-перше, хочу привітати свою команду з виходом до півфіналу. Звісно, сьогодні не вийшло гострого протистояння. Адже півтора тайму ми грали в більшості. Якщо відверто, я навіть трохи пошкодував, що так вийшло. Ми сюди приїхали не тільки перемагати, а й відточувати майстерність. А в умовах переваги в одного гравця вийшла якась полегшена версія. Для мене завжди ідеалом був і є Валерій Лобановський. Одна з його цитат: «Тренер не повинен відрізняти перемоги від поразок!» Адже з кожного матчу, результату ми повинні робити висновки, знаходити помилки і виправляти їх. Для мене дуже важливо з кожним поєдинком підвищувати якість гри!
Отже, сьогодні у півфіналі турніру українська «молодіжка» зустрінеться зі збірною Литви. До речі, і цей суперник нам добре знайомий (у групі ми його обіграли з рахунком 3:0). Але півфінальний матч — то вже зовсім інша історія. І щоб вона завершилася щасливо для українських футболістів, їм в жодному разі не можна розслаблятися. А поки вони забили 15(!) м’ячів і не пропустили жодного. Так тримати!
Фото Павла КУБАНОВА (спеціально для «Голосу України»).