«Засоби масової інформації з посиланням на повідомлення прес-служби партії «УДАР» розповсюдили інформацію про те, що лідер цієї політичної сили Віталій Кличко подав позов з оскарженням правомірності дій Голови Верховної Ради України під час голосування за відставку Сергія Арбузова з посади Голови НБУ і призначення Ігоря Соркіна на цю посаду.
Партія подала також позов до Вищого адміністративного суду щодо визнання постанов Верховної Ради про звільнення С. Арбузова з посади Голови Нацбанку та про призначення І. Соркіна на цю посаду незаконними.
У зв’язку з цим в черговий раз хочу зазначити, що відповідно до статті 88 Конституції України Голова Верховної Ради веде її засідання. Під час розгляду зазначених питань я виконав конституційні приписи та норми Регламенту в частині забезпечення організації їх розгляду.
Водночас я вчергове звернув увагу народних депутатів на необхідність неухильного виконання вимог Конституції в частині особистого голосування.
Отже, навряд чи є підстави ставити під сумнів правомірність таких моїх дій.
Стосовно ініціативи народних депутатів — членів фракції політичної партії «УДАР» звернутися з конституційними поданнями щодо перевірки відповідності Основному Закону кадрових постанов Верховної Ради, то я сподіваюся, що Конституційний Суд розгляне це питання з урахуванням вимог Основного Закону.
Прес-служба партії «УДАР» також повідомила, що народні депутати — члени фракції цієї партії на початку наступної сесії ставитимуть питання про необхідність введення в дію системи «Рада-3» із сенсорною клавішею.
У зв’язку з цим хочу ще раз нагадати, що дехто з лідерів опозиційних фракцій ще майже п’ять років тому, маючи відповідні повноваження, ініціювали розробку цієї системи. У 2008 році систему було створено, проте чомусь не запроваджено. Очевидно, для цього є причини не лише політичного, а й фінансового, організаційно-технічного та правового характеру.
У зв’язку з цим я доручив Регламентному комітету вивчити всі аспекти запровадження цієї системи, розглянути це питання на засіданні комітету, до складу якого ввійшли представники всіх депутатських фракцій, і внести обґрунтовані пропозиції на розгляд парламенту», — сказав Голова Верховної Ради України.
Прес-служба Верховної Ради України.