На нинішній рік для України припадає пік навантажень з виплати зовнішнього боргу. Народні депутати та експерти-економісти одностайні у своїх прогнозах, що без зовнішніх запозичень нам не обійтися. Однак головне питання — як скористаємося чужими грошима: проїмо їх чи вкладемо в розвиток.
У народного депутата від Партії регіонів Владислава Лук’янова «стримано-оптимістичний» прогноз. Під час круглого столу «Економіка України-2013: прогноз» в інституті Горшеніна він заявив, що ситуація у країні досить стабільна і керована, а уряд розуміє всі наявні ризики. Він запевнив, що наша держава виконає всі зобов’язання перед зовнішніми кредиторами: «Україна платила гроші день у день, копійка в копійку і буде платити». Серед позитивів В. Лук’янов відзначив «жорсткість» держбюджету-2013, що призводить до зниження ризиків виконання бюджету і закладає можливості для його розвитку та перевиконання. Парламентарій стверджує, що з початку року всі соціальні платежі проходять без затримки. А з другого кварталу чи навіть з березня, за словами В. Лук’янова, розпочнеться фінансування програм соціально-економічного розвитку, які вже нині вносяться Мінфіном до бюджетного розпису. Усі розмови про сильне коливання гривні, якщо не буде глобальних катаклізмів, на думку депутата, є безпідставними. До оптимістичного прогнозу його надихає й очікуваний цьогорічний врожай — значно більший, аніж торік.
А народний депутат від «Батьківщини» Андрій Пишний прогнозує, що 2013-й буде одним із найтяжчих років, бо, на його погляд, показники, на яких уряд формував бюджет і його дефіцит, «ні на чому не ґрунтуються», а золотовалютні резерви зменшились до критичної межі. Він не сумнівається, що Україна зможе позичити гроші, але його турбує, як буде витрачено ці кошти, які терміни запозичень та у скільки вони стануть платникам податків. «З такою стратегією Україна стане сировинним придатком, — вважає 
А. Пишний, — Україна може позичити, але задорого. Використовувати позичені гроші треба на зменшення зовнішньої залежності економіки». Водночас парламентарій не вбачає інших джерел запозичень, аніж співпраця з МВФ, тому зростання комунальних послуг неминуче.
Прогноз народного депутата від «УДАРУ» Наталії Агафонової: або спад, або криза. «Спад — коли пасок треба затягнути, криза — коли вже немає штанів», — сказала депутат, звернувши увагу на те, що в держбюджеті є прихований борг, зокрема в державних гарантіях під кредити. Н. Агафонова висловила стурбованість щодо недавнього рішення Мінфіну, згідно з яким кредити під державні гарантії можуть видаватися обласними держадміністраціями без контролю з боку парламенту. Депутат не відкидає, що курс гривні таки доведеться відпустити, бо це буде серед основних вимог МВФ, який є одним із найкращих джерел запозичень, адже свідчитиме про довіру до України у світі. Але загалом, наголосила Н. Агафонова, економічна ситуація залежатиме від політичної волі чинної влади, який напрям вона обере — в бік ЄС чи Митного Союзу.
Економічний експерт Ерік Найман прогнозує, що цьогоріч монетарна політика НБУ зміниться, і вже не будуть за будь-яку ціну утримувати гривню та стримувати інфляцію. «Має бути прийнято рішення про гнучкий курс гривні, інакше виникнуть валютні ризики та девальвації», — зауважив експерт.
Виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Усенко прогнозує, що Україна зможе вийти на значно ширші зовнішні ринки запозичень, окрім співпраці з МВФ. Однак треба, врешті-решт, відповісти на принципове запитання: скільки ми будемо жити в борг?
Довідка
 У 2013 році Україна має виплатити МВФ близько 6 мільярдів доларів.
 Згідно з держбюджетом-2013 Україна планує позичити на зовнішньому ринку ще 120 мільярдів гривень.
Народний депутат України Андрій Пишний, народний депутат України Наталія Агафонова, модератор, експерт Інституту Горшеніна Володимир Застава, народний депутат України Владислав Лук’янов.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.