Жодного дня без скандалу. Вчора кияни знову протестували проти незаконного, на їхню думку, будівництва. І ця «біда столиці», вочевидь, не має географічних обмежень. Адже цього разу йшлося не про забудову центральної історичної частини міста. Проти зведення трьох 24-поверхових хмарочосів на «п’ятачку» землі протестували мешканці одного із житлових масивів. Кілька років вони самотужки чинили опір забудовникам і переконували всіх: заплановане будівництво є незаконним. Більше того, реалізація цього проекту, мовляв, може призвести до екологічної катастрофи. Адже хмарочоси планують звести по сусідству зі стратегічним об’єктом — насосною станцією. У грудні минулого року законність будівництва взяла під сумнів і прокуратура Києва і навіть подала позов до суду з вимогою скасувати договір оренди ділянки. Вчора у Господарському суді мало відбутися слухання справи. Тривало воно рівно стільки, щоб служителі Феміди встигли сказати, що засідання перенесено на 11 лютого.

На ділянці землі по вулиці Кіото, 5-9 ось уже кілька років ПАТ «ХК «Київміськбуд» планує побудувати три висотки, кожна — по 24 поверхи заввишки та ще й з облаштуванням підземного паркінгу. Така перспектива не до вподоби мешканцям прилеглих до будмайданчика будинків. Вони переконують: утілення в життя цього проекту для них та решти мешканців Лісового масиву столиці може обернутися екологічною катастрофою. Крім того, роботи, буцімто, можуть призвести до підтоплення їхніх будинків, а то й взагалі до їх руйнування. З грудня минулого року небайдужі кияни несуть мало не цілодобове чергування біля будмайданчика, не даючи забудовнику працювати. «Ми боїмося, що коли підемо, то забудовник одразу завезе техніку, і будівництво почнеться. І тоді, коли вже буде зведено кілька поверхів, не дивлячись на жодні рішення судів, ніхто нічого не зноситиме», — пояснює активістка руху опору Ірина. Вона та її однодумці переконані: будівництво мало того що ведеться без необхідної дозвільної документації, є ще й просто злочинним.
— Люди, коли створювали наш район, рахували, скільки повинно тут мешканців жити, скільки має бути шкіл, магазинів тощо. А на такому п’ятачку зводити три 24-поверхівки і заселяти їх майже двома тисячами громадян — це злочин не тільки перед нами, а й перед новими потенційними мешканцями, — каже Ірина.
Тим часом забудовник усі обвинувачення відкидає. Запевняє: дозвіл на виконання будівельних робіт є чинним, а договір оренди земельної ділянки дійсний до листопада 2014-го. Мало того, як зазначено на інтернет-сайті ПАТ «ХК «Київміськбуд», керівництво компанії активно шукає шляхи порозуміння із мешканцями, котрі виступають проти будівництва. На знак діалогу було навіть вирішено створити робочу групу для вирішення питань щодо подальшої долі цього об’єкта. Буцімто, запрошено до перемовин, окрім чиновників та самих київміськбудівців, ще й мешканців. От тільки ті, хто вчора прийшли під Господарський суд столиці, до цієї групи вступати відмовилися. Люди зізнаються: обговорювати з ними «подальшу долю» хмарочосів зайве. Адже єдина можлива перспектива цього проекту, у їх розумінні, — це повне його скасування.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.