Вперше в історії лижного спорту на Івано-Франківщині відбудеться фінальний етап міжнародних змагань з фрістайлу (18—24 лютого), в яких візьмуть участь лижні акробати з 14 країн (загалом 75 спортсменів). Також Прикарпаття готується до зустрічі двох тисяч гостей, зокрема VІP, які планують відвідати це спортивне дійство.

 

Кубок світу з фристайлу відбуватиметься на території гірськолижного курорту «Буковель». Туристичний комплекс не є новачком у календарі міжнародної федерації лижного спорту. Змагання під егідою FІS тут проводять з 2006 року, тобто вже шість сезонів. З 2010-го на буковельських схилах вже тричі відбувались етапи Кубка Європи з фристайлу та сноуборду.

Та попри це і з огляду на те, що дебютуватиме найпрестижніший світовий турнір, голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк на засіданні колегії, яке відбулося наприкінці минулого тижня, вирішив, так би мовити, дати всім причетним до організації змагань доброго прочухана наперед, щоб не було «розбіру польотів» потім.

Отже, директору ГК «Буковель» Олександру Шевченку доручено «здійснити заходи з належної підготовки туркомплексу до проведення фінальних змагань Кубка світу з фристайлу в дисципліні «лижна акробатика». Зокрема, вчасно має завершитись будівництво нового трампліна відповідно до вимог Міжнародної федерації лижного спорту та будівлі для роботи суддівської колегії (оцінюватимуть спортсменів 17 кваліфікованих представників Феміди).

Всі учасники кубка мають бути забезпечені технічними засобами підйому до місця старту та приміщенням для підготовки лиж, засобами електронного зв’язку, проживанням та харчуванням. Два останні пункти стосуються також представників команд країн-учасниць, членів оргкомітету, акредитованих журналістів, суддів та офіційних осіб.

До того «Буковель» має провести технічне обстеження канатно-бугельних витягів та снігових гармат (для проведення фіналу необхідно до 70 тисяч кубометрів снігу), впорядкувати прилеглу територію, виділити приміщення для роботи антидопінгового центру.

Головному управлінню у справах сім’ї, молоді та спорту ОДА, яке очолює Мирослав Карабін, доручено виготовити нагородну атрибутику для переможців і призерів змагань, управлінню МВС України в області — забезпечити громадську безпеку та охорону правопорядку, департаменту охорони здоров’я ОДА — вирішити питання щодо забезпечення змагань лікарями та молодшим медперсоналом.

Усі заклади харчування (не тільки на території курорту, а й на 100-кілометровому шляху від Івано-Франківська до «Буковеля») перебуватимуть під особливим контролем обласної санепідстанції, за що особисто відповідає головний лікар відомства Михайло Яворський.

Словом, «мінімум помилок та недоопрацювань» — саме так, на переконання голови ОДА, має відбутися майбутній захід світового рівня і «тоді ми зможемо поставити собі маленький плюсик з урахуванням зимової Олімпіади 2022 року» (хоча і не дуже претензійно, але Прикарпаття також претендує на проведення найпрестижніших ігор на своїй території).

Гідне проведення фінального етапу Кубка світу з фристайлу, дійсно, має неабияке значення для міжнародного іміджу України, адже ці події, окрім національних, висвітлюватиме міжнародний спортивний телеканал «Євроспорт», а це значить, що за прямою трансляцією змагань спостерігатимуть мешканці 243 країн.

До речі. В календарі FІS згадані світові змагання позначені як тестові, тобто пробні. Якщо все пройде вдало, «Буковель» зможе замахнутися на більше...

Івано-Франківськ.

Українські Карпати завжди приваблюють прихильників лижних видів спорту.

Фото з архіву «Голосу України».