Україна зацікавлена у збереженні високої динаміки політичного діалогу з Європейським Союзом, у тому числі на найвищому рівні. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир РИБАК під час зустрічі у середу з Головою Представництва ЄС в Україні Яном ТОМБІНСЬКИМ.
«Сьогоднішній етап у відносинах нашої держави з ЄС є особливо важливим», — сказав В. Рибак.
Глава парламенту зазначив, що українська сторона докладає послідовних зусиль з метою забезпечення подальшого прогресу в процесі реформ, у тому числі у сферах, до яких прикута найбільша увага ЄС. У цьому контексті, наголосив він, Верховна Рада зосередить свої зусилля на схваленні відповідного законодавства.
Керівник парламенту висловив упевненість, що українська Сторона буде готова представити відповідний прогрес під час ключових заходів по лінії Україна—ЄС, зокрема, саміту Україна—ЄС, який відбудеться 25 лютого 2013 року в Брюсселі, Ради з питань співробітництва Україна—ЄС, що пройде 24—25 червня 2013 року в Люксембурзі, а також саміту «Східного партнерства», що запланований на 28—29 листопада 2013 року у Вільнюсі.
Він також запевнив Я. Томбінського, що з метою активного розвитку взаємодії у двосторонньому форматі, в рамках Комітету парламентського співробітництва Україна—ЄС, а також у багатосторонньому вимірі Парламентської Асамблеї ЄВРОНЕСТ найближчим часом буде сформовано відповідні структури.
Голова Верховної Ради підкреслив, що Україна зацікавлена у якнайшвидшому підписанні Угоди про асоціацію та набранні нею чинності. «Особливої уваги в цьому контексті заслуговує поглиблена і всеохоплююча зона вільної торгівлі, створення якої передбачено Угодою, — сказав він, додавши, що «укладення Угоди про асоціацію буде найкращим стимулом для України з точки зору подальшого проведення всеосяжних реформ, посилення демократичного розвитку та верховенства права». В. Рибак висловив упевненість, що 16-й саміт Україна—ЄС стане важливим етапом на шляху до підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також переходу до другої Імплементаційної фази Плану дій з візової лібералізації.
Говорячи про подальше спрощення візового режиму між Україною і ЄС, В. Рибак відзначив важливість швидкого набрання чинності Угодою про внесення змін до Угоди про спрощення оформлення віз. «Верховна Рада готова швидко розглянути відповідний законопроект», — запевнив він.
Своєю чергою, Я. Томбінський висловив сподівання, що до саміту «Україна—ЄС» будуть прийняті усі необхідні рішення. У контексті законодавчого забезпечення цих рішень він висловив переконання, що найважливішим є «належне впровадження законів, їх стабільність та прозорість».
Сторони також обговорили питання щодо участі Єврокомісара з питань розширення та Європейської політики сусідства у Європейській Комісії Штефана Фюле у засіданні Верховної Ради України. В. Рибак також поновив запрошення Президенту Європейського Парламенту п. М. Шульцу відвідати Україну найближчим часом.
Прес-служба Верховної Ради.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
ПОДІЯ
Виступ Єврокомісара перед народними депутатами України заплановано на 7 лютого 2013 року. На засідання будуть запрошені представники дипломатичних місій в Україні.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Володимир Рибак.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ян Томбінський.