Щоб подолати бідність, треба створити умови не на соціально-дотаційній, а на трудовій основі. На цьому під час прес-конференції наголосила народний депутат Ольга Левченко (КПУ).
«Ми насамперед наполягатимемо на ухваленні Програми розвитку економіки і забезпечення високого рівня зайнятості, а також на поверненні державі підприємств паливно-енергетичного, агропромислового, транспортного комплексів, машинобудування тощо. Крім того, наполягатимемо на гарантії першого місця роботи молодим фахівцям», — підкреслила парламентарій та зазначила, що проблему бідності не можна розв’язати прийняттям одного закону, на це має бути воля держави.
Причиною бідності, за її словами, є самоусунення держави від організації вітчизняного виробництва на базі величезних природних ресурсів. Деякі бізнесмени розкрадають національне багатство, руйнують промисловість, що робить її неконкурентоспроможною на світовому ринку. Ще однією причиною О. Левченко вважає нездатність держави управляти економікою. «Влада повинна знати, що за всіма цими причинами може бути точка неповернення до прогресу країни і до розвитку соціально-економічного суспільства», — сказала вона.
Статистика
За даними Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ, в 2010 році українців, які на харчування витрачали понад 60% власного бюджету, було 41,2%, а в 2011-му — 41,5%. Самооцінка громадян: у 2010 році бідними називали себе 57,8% осіб, у 2011 році — 60%.