У парламенті зареєстровано законопроекти про проведення повторних виборів у п’яти проблемних одномандатних округах.
Нагадаємо, у державному бюджеті на 2013 рік на проведення повторних виборів передбачено 23,9 мільйона гривень. Проте, на думку голови Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Давида Жванії, цього недостатньо. Адже вибори необхідно буде проводити не лише в 94-му, 132-му, 194-му, 197-му і 223-му округах, а й там, де новообрані депутати перейшли на роботу в органи виконавчої влади. Про це йдеться в повідомленні прес-служби депутата.
«Від імені комітету надіслано листи Прем’єр-міністру Миколі Азарову, міністру фінансів Юрію Колобову і голові Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Євгену Геллеру з проханням під час підготовки змін до держбюджету-2013 врахувати позицію ЦВК і збільшити фінансування виборів», — йдеться в повідомленні.
І хоча дата повторних виборів ще не визначена, Комітет виборців вже констатує початок підкупу голосів потенційними кандидатами. Щоправда, прізвищ цих ймовірних кандидатів голова КВУ Олександр Черненко не назвав.
Водночас звернення 54 народних обранців до Конституційного Суду з проханням роз’яснити норми закону про вибори Верховної Ради в частині проведення повторних виборів, на думку голови КВУ, є свідомою спробою затягнути процес їх призначення. За його словами, прийняти окремий закон і створити хоч якісь юридичні підстави для якнайшвидшого проведення перевиборів у п’яти одномандатних виборчих округах було б логічніше.
Однак лише логіки буває замало, особливо коли йдеться про політичну волю. Хоча б як там було, а під час другої сесії сьомого скликання народним депутатам доведеться розглянути це питання та ухвалити рішення.