Крім закриття, Міністерство енергетики та вугільної промисловості України ініціює ще й припинення роботи на три роки 35 шахт. Незалежна профспілка гірників України побоюється, що надалі ці шахти буде повністю закрито.

Нагадаємо: у грудні минулого року в профільному міністерстві розглянули питання про проведення реконструкції 35 державних шахт у Луганській, Донецькій, Львівській і Волинській областях. Галузевим інститутам доручено провести техніко-економічне обґрунтування тимчасової зупинки низки шахт, що виробляють газове вугілля.

— Наприкінці 1990-х років, — згадує Михайло Волинець, — усі шахти, поставлені на «суху консервацію», було закрито. Усі до єдиної! Тривожить, що в державному бюджеті на 2013 рік на згадану реконструкцію не закладено жодної копійки.

За інформацією Михайла Волинця, відповідно до пропозицій Міненерговугілля, може бути зупинено роботу низки шахт у Луганській області, причому йдеться про цілі об’єднання. Наприклад, про «Первомайськвугілля».

— Ми ніколи не погодимося, щоб у «Первомайськвугіллі» поголовно закрилися всі шахти, — переконує профспілковий лідер. — Наприклад, шахта «Гірська», що є базовою, опорною, також сьогодні в цьому списку. Або шахтоуправління «Луганське», що має понад 180 млн. тонн промислових запасів вугілля, однак значиться в списку на зупинення. Як гірничий інженер можу погодитися із частиною аргументів щодо необхідності певної реконструкції, але із закриттям підприємств — не згодний категорично. Тим паче не погоджуюся з тим, що луганські шахти названо безнадійними. За моїм даними, вони мають 1,5 млрд. тонн промислових запасів вугілля. Закриття шахт призводить до розвитку «копанок», а приватизація може обернутися остаточною енергозалежністю України.

І геть нелогічна консервація трьох шахт із чотирьох існуючих у Лисичанському регіоні, де планують побудувати один із заводів із газифікації вугілля. У галузевому міністерстві своє рішення пояснюють нинішнім профіцитом вугілля, що видобувається в Україні. 

Уряд поки що знайшов один вихід — зупинити роботу шахт газової групи на наступні три роки й знову запустити їх після завершення будівництва заводів, коли вугілля буде затребуване. На жаль, про те, що буде з гірниками, які втратять роботу, а також з їхніми родинами, поки що не йдеться.

Луганськ.