80 відсотків українців вважають, що генно-модифіковані організми (ГМО) становлять загрозу життю людини. Про це свідчать результати опитування, проведеного у грудні минулого року компанією «Research § Brandіng Group». Із опитаних понад двох тисяч громадян 74 проценти респондентів запевнили, що добре знають, що таке ГМО і навіть з чим його їдять. Більшість переконана, що найчастіше такі організми використовуються під час виробництва ковбасних виробів, напівфабрикатів, соусів, приправ та майонезів. І навіть попри те, що офіційно продукції, виготовленої із використанням ГМО, нині на полицях українських крамниць бути не може, дві третини громадян вважають, що більшість харчових продуктів у нашій країні все ж виготовляється із використанням цих трьох літер.

Як не дивно, але думки пересічних громадян і експертів мало в чому збігаються. Так, Марія Колесник, аналітик консалтингової компанії «ААА», переконана: рівень своєї обізнаності щодо ГМО більшість українців значно переоцінюють.
— Незважаючи на те, що більшість каже, ніби вони обізнані і розуміють усі нюанси використання ГМО, насправді це не так. Люди читають на йогурті чи деінде, що до його складу входить модифікований крохмаль, і роблять висновок, що йдеться про генно-модифікований продукт. Насправді ж жодна людина в Україні сьогодні не зможе прочитати на етикетках, що до складу продукції входить ГМО.
Адже офіційно, пояснює експерт, поки що в нашій країні ГМО не існує. Звичайно, можливе і «неофіційне» використання. Та про це явище, і щонайважливіше про його масштаби, можна лише здогадуватися. Натомість передбачити, в якому саме харчовому продукті найімовірніше використовують ГМО, неможливо. Адже не обов’язково його додають у готовий продукт. Приміром, можна просто у раціон тварин включати генно-модифіковані компоненти. «З тієї самої кукурудзи у світі виробляється крохмаль, який потім використовують навіть у фармації», — каже Марія Колесник.
Та найголовніше те, переконує М. Колесник, що українці вже бояться ГМО, хоча донині не доведено шкоду від його вживання: «Ми не можемо сказати, що ГМО є шкідливим, так само як і заперечити протилежне. Це питання відкрите». Між іншим, є країни, де продукти із використанням генно-модифікованих складників легально продаються у магазинах. Лише коштують вони, як правило, дешевше за органічний аналог. Щоправда, тільки 9% українців, які взяли участь в опитуванні, зізналися, що нижча ціна може змусити їх піти на свідоме вживання ГМО. А більшість наважиться купити таку продукцію, лише якщо не буде альтернативи (22%) чи ж буде доведено його нешкідливість (25%).