Де-де, а у високих горах вода і справді така холодна, що аж зуби ломить. Особливо вона студена у швидкоплинних підполонинських зворинкових руслах. Саме у такому в рідному селі Річка здійснює хрещенське купання директор Міжгірського професійного ліцею Василь Маринець (на знімку).

Не виняток і теперішній Йордан: великим задоволенням для Василя Юрійовича стала ванна у гучалі. Так зветься шумовита водна колобаня, що поруч з батьківською хатою, видовбана водою у кам’яній брилі. У присутніх аж подих перехоплювало, коли 63-річний морж приймав льодовий душ під зимовим водоспадом. Дехто зізнавався, що не наважився б у морозну пору й пальця намочити. Морж переконує, що за такої процедури безслідно зникає як розумова, так і фізична втома, бадьорість подвоюється, а добре самопочуття зберігається цілий рік.

У крижану воду він уперше пірнув, коли служив в армії і з тих пір не зраджує звичці. Колись Василь Маринець в ополонці мав вигляд білої ворони, але останнім часом у нього з’явилися однодумці. Своїм здоровим способом життя надихнув багатьох земляків. З гордістю заявляє, що захоплення успадкував від свого покійного дідуся Федора Білака. Той після повернення із заробітків з Америки у 30-ті роки минулого століття наводив переполох на всю Річку, коли у сильні морози стрибав у ополонку. До речі, прожив предок 91 рік. Виходить, що правду казали старі верховинці: студена підполонинська хрещенська вода омолоджує і подовжує вік!

Закарпатська область.

Фото Василя ПИЛИПЧИНЦЯ.