Купуєте чи продаєте щось через Інтернет або ж просто розмістили оголошення з номером свого мобільного телефону? Будьте пильними. Ви потенційна жертва шахраїв. Схеми, за якими працюють нащадки Остапа Бендера, просто приголомшують. Як результат, потрапити на гачок може кожен, хто має мобільний телефон та банківську картку.

 

Про одного лоха

Про те, що, замовляючи товари через Інтернет, тим паче на умовах повної передплати, ви наражаєте себе на небезпеку, — відомо, мабуть, кожному. Адже надішлють чи ні оплачений товар за великим рахунком — лотерея. Та тепер, «дякувати» прогресу, мішенню злодіїв можуть стати і ті, хто хоче не купити, а, навпаки, підзаробити на розпродажу своїх речей. Історія нашого лоха (вибачайте за жаргонізм, але речі потрібно називати своїми іменами) сталася не у глухому селі, а в європейській столиці — місті Києві. Не старенька, відірвана від світу техніки бабуся, а 25-річна жінка стала жертвою шахраїв-професіоналів.

Через рік після весілля киянка Антоніна (ім’я змінено) вирішила продати свою весільну сукню. Оголошення із фото сукні та номером свого мобільного телефону розмістила на одному із сайтів в Інтернеті. Зранку 9 січня їй зателефонував невідомий чоловік, представився Миколою.

— Запитав, чи ще продається сукня і чи згодна я переслати її в інше місто службою кур’єрської доставки. Я ще здивувалася: як він без примірки збирається сукню купувати? Відповідь здалася досить логічною. Мовляв, він із начальником планують відкрити у Дніпропетровську весільний салон «Медовий місяць». Здавати сукню збираються напрокат. Тому розмір не має значення.

Після цього чоловік запропонував оплату здійснити перерахунком коштів на платіжну картку, запитав її номер, повне ім’я та прізвище жінки. Наївна киянка вже подумки пакувала сукню і рахувала виторгувані за неї кошти, тому без зайвих побоювань назвала всі дані. Та коли Микола запитав паспортні дані і номер ідентифікаційного коду, в голові у неї пролунав перший дзвоник.

— Кажу: ви знаєте, зараз стільки шахраїв «працює», що я боюсь такі дані особисті озвучувати невідомо кому в телефонному режимі. Ще й пробачення просила, мовляв, якщо я його образила своїми підозрами... Він пояснив, що ця інформація потрібна для того, щоб потім прозвітувати перед податковою. Врешті домовились, що паспортні дані та код я повідомлю після того, як отримаю кошти і перешлю сукню.

Наостанок чоловік попросив власницю сукні назвати три телефонні номери родичів чи близьких друзів, за якими її можна буде знайти у разі, коли щось трапиться із її телефоном. Першими, що спали на думку, були контакти мами, чоловіка та сестри...

За кілька хвилин після цієї розмови Антоніні знову зателефонували. Цього разу з невідомого закритого номера. Дівчина по той бік дроту представилася менеджером банку. Повідомила, що на картку Антоніни було зроблено запит на поповнення, і аби підтвердити заявку їй потрібно уточнити деякі дані.

— З кожною секундою я дедалі більше відчувала, що мене обманюють. Але, з власної дурості назвала всі анкетні дані... Ще й запитала, чому телефонують із закритого номера? Шахрайка сказала, що це якийсь збій у роботі мобільного оператора...

Зрештою, отримавши всю необхідну інформацію, «менеджер банку» сказала, що заявку прийнято, все в нормі, і гроші надійдуть на картку протягом двох днів. Одразу після цієї розмови, нарешті схаменувшись, телефонувати уже почала Антоніна. Перший дзвінок — «гаряча» лінія банку. Коротко переповіла оператору попередній діалог із «менеджером». Підозри про те, що вона стала жертвою шахраїв, підтвердились. У телефонному режимі жінка заблокувала роботу картки.

Аферу відпрацьовано до дрібниць

Здавалося б, на цьому б можна було зітхнути, картку заблоковано, але...

— На нервах я все-таки вирішила зателефонувати «покупцю». Він мене знову вирішив взяти в роботу: абсолютно спокійним голосом каже, мовляв, щойно їм дзвонили із банку, сказали, що якісь проблеми сталися із карткою. Я йому і відповіла: молодий-гарний, нічого у нас з вами не вийде. Не встигла я договорити, у мене вимикається телефон. На екрані надпис —«ошибка при регистрации SІM-карты».

У театрі на цьому моменті пішла б завіса. Адже друга частина «марлезонського балету», коли стає зрозумілим увесь розмах і масштаб «розводу», починається із розмови постраждалої із представником мобільного оператора.

— Негаразди у роботі сім-карти списали на механічне пошкодження. Порадили зробили дублікат сім-карти. Вирішила одразу подати заявку на її виготовлення і з’ясувалося, що мене хтось випередив. Заявку на виготовлення дубліката вже хтось подавав цього ж дня. І тут я збагнула, навіщо шахраям потрібні були контакти «родичів та друзів». Для того щоб виготовити дублікат, потрібно було вказати, окрім паспортних даних, ще й номери телефонів, на які найчастіше здійснювалися вихідні дзвінки... Якщо вони це знали — отже, працюють за цією схемою не вперше. Не здивуюся, якщо з’ясується, що у них є «свої люди» серед представників мобільного оператора, а то й банку.

А із дублікатом сім-картки і всією інформацією, знову ж таки «дякувати» прогресу, шахраї можуть запросто у телефонному режимі розблокувати платіжну картку. А далі — відкритий доступ до рахунків постраждалих: витрачай, знімай, купуй, бери кредити скільки заманеться.

Про свої «пригоди» Антоніна заявила у міліцію. Слідчі, які приймали заяву, погодились, що неозброєним оком видно «руку майстра», і що, скоріше за все, працювали професіонали. Щоправда, гарантії, що злочин буде розкрито, а порушників покарано, не дали. Обмежилися черговою фразою: «Спробуємо зробити, що в наших силах».

— Просто хочу, щоб люди навчилися на моїх помилках. І якщо хоч одну людину моя історія і гірка наука вбереже від неправильного кроку —значить усе це зі мною відбулося недарма.

Запам’ятайте номери!

Між тим у тому, що шахраї вже не вперше «розводили», можна переконатися, просто ввівши їхні мобільні номери у пошук в Інтернеті. Під злощасними контактами, які дзвонили Антоніні, «066 153 25 72» та «095 790 74 34» містяться такі коментарі: «Шахраї! Схема така: дзвонять, прикидаються покупцями. Візьмуть номер картки, на яку начебто переведуть кошти. А потім спробують дізнатися номер телефона, до якого прив’язана картка», «Обережно! Спочатку дзвонили із номера 095 790 74 34, вивідували інформацію. Коли зателефонували із тими ж питаннями з номера 066 153 25 72, сказала, що на них уже заява лежить у прокуратурі».

Таких коментарів тільки в Інтернеті набереться до десятка. Всі датуються груднем минулого-січнем цього року. Вочевидь, зараз у шахраїв — пік активності. Гадаємо, що, маючи усі ці дані, для наших стражів закону та порядку вирахувати та покарати цих ласих до чужих грошей осіб, — справа кількох днів. Певна річ, якщо вони того забажають... Ми, в свою чергу, обіцяємо стежити за перебігом цих подій. І потім зі сторінок видання подякувати нашим правоохоронцям за службу. Головне — щоб було за що «дякуємо» казати.

Колаж Олексія КУСТОВСЬКОГО.

Коментар по темі

 

Олександр Шерстюк, начальник відділу обслуговування пластикових карток одного із комерційних банків:

— Нічого нового чи сенсаційного я з цього приводу не вигадаю. Усе, що я зараз скажу, це базові, ключові норми, яких повинна дотримуватись кожна людина. Запам’ятайте: давати будь-кому, тим паче невідомій людині, персональні дані карти (її номер, строк дії, CVV-код та всі дані на її власника) не можна. Адже ця інформація дасть можливість шахраям обслуговуватися в електронній комерції без фактичної участі самої карти. Тобто сама пластикова картка буде у вас, а ось грошима розпоряджатиметься хтось інший. Зараз, до речі, навіть в чеках повний номер карти не наводиться. Перші цифри замінюються на зірочки. Це все робиться заради безпеки.

І абсолютне табу має існувати на розголошення пін-коду картки та слова-пароля, який вказується в анкеті банку під час отримання картки. А такі речі, як паспортні дані, ідентифікаційний код тощо, взагалі надиктовувати комусь у телефонному режимі за будь-яких обставин, на мою думку, — величезна дурниця. Крім того, раз і назавжди потрібно запам’ятати, що ніколи співробітник банку не телефонуватиме клієнту із закритого номера. Завжди має лишатися контакт для зворотного зв’язку. Потрібно розуміти, що наслідки шахрайських дій можуть бути дуже серйозними.