24 жовтня цього року наказом Міністерства фінансів України № 1113 було затверджено новий Порядок направлення органами державної податкової служби податкових вимог платникам податків. Нагадаємо, що у зв’язку з прийняттям указу Президента повноваження щодо нормативно-правового регулювання у податковій сфері передано від головного податкового відомства до Міністерства фінансів України, через що деякі нормативно-правові акти ДПАУ потребують «повторного» затвердження Мінфіном.

У новий порядок додано дві нові підстави для формування податкової вимоги: платник збору не сплатив узгодженої суми збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності у встановлені строки; платник єдиного податку першої або другої групи не сплатив суми авансового внеску у встановлені строки.

Окрім цього, порядок збільшив граничну межу податкової заборгованості перед застосуванням податкової вимоги, з 1 неоподаткованого мінімуму (17 грн.) до 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (340 грн.). На перший погляд, таке нововведення має на меті зменшення документообігу в органах податкової служби. Проте зазначена норма позбавляє підприємців, яким було нараховано податковий борг менше, ніж на 340 гривень, права оскаржувати його в судовому порядку. Відповідно до ст. 56.18. Податкового кодексу України платник податків має право оскаржити в суді податкове повідомлення-рішення або інше рішення контролюючого органу про нарахування грошового зобов’язання в будь-який момент після отримання такого рішення. Та, оскільки до 340 гривень таке повідомлення не надсилається, особа може навіть і не підозрювати, що у неї виникла заборгованість з податків, а отже, вона не може ні оскаржувати рішення, ні сплатити заборгованість. При цьому несплата податкового боргу тягне за собою нарахування пені та накладення штрафу. До того ж майно платника податків, який має податковий борг, передається в податкову заставу («податкова застава» — спосіб забезпечення сплати платником податків грошового зобов’язання та пені, не сплачених таким платником у строк, визначений Податковим кодексом). А тому не варто дивуватися, якщо, маючи борг перед податковою службою, ви захочете придбати або продати своє майно, а нотаріус відмовить вам у цьому. Тому тепер, замість того щоб погасити податкову заборгованість одразу, як тільки її було виявлено (наприклад, 20 гривень), доведеться ще й додатково сплачувати пеню і штраф за порушення вимог податкового законодавства, і, в кінцевому підсумку, підприємець буде змушений сплатити значно більшу суму, ніж він мав сплатити одразу.

Новий порядок набув чинності 30 листопада 2012 року.

«Податкова вимога», як і раніше, — це письмова вимога органу державної податкової служби до платника податків щодо погашення суми податкового боргу.