«Голос України» вже розповідав про дивне явище: у Херсонській області пропозиція житла, що надається за пільговими державними програмами, значно перевищує попит, хоча безхатченків тут, як і всюди, вистачає. Багато пільговиків тоді зізнавалися — вони просто не вірять у те, що держава може чесно виконати свої зобов’язання і чиновники не влаштують якогось вибрика. А подальші події стали переконливим підтвердженням, що є вагомі підстави сумніватися у чесності й порядності слуг народу, які мають справу з придбанням житла за бюджетний кошт.

Так, у Каховці на Херсонщині співробітницю міськвиконкому упіймали на вимаганні грошей у власниці трикімнатної квартири, яку планували придбати для родини воїна-інтернаціоналіста з двома неповнолітніми дітьми. З державного бюджету на помешкання для «афганця» перерахували 220 тисяч гривень, але чиновниця почала просто-таки переслідувати власницю нерухомості, вимагаючи від неї 30 тисяч гривень за посередницькі послуги і погрожуючи розірванням угоди. Та звернулася до міліції, і під час передачі частини грошей у приміщенні ріелторського агентства, яке допомагало у пошуках житла, злочин задокументували, почавши досудове розслідування.

Міський голова Каховки Олександр Карасевич каже: про стан слідства він не поінформований, але потурбувався про те, щоб угода відбулася. За його словами, він особисто підписав у нотаріуса договір купівлі-продажу житла для воїна-афганця. Гроші за квартиру сплачено повністю, тож незабаром родина інтернаціоналіста обов’язково відсвяткує новосілля, запевнив Олександр Петрович. Але, незважаючи на всі зусилля міської влади виправити ситуацію, справа вже набула розголосу, і довіри до виконавців державних програм з надання пільгового житла, звичайно, не додала. Тим паче, що цей випадок — не єдиний.

Торік наша газета розповіла про історію родини інваліда-«афганця» з міста Цюрупинська на Херсонщині. Їй за програмою Кабміну ще позаминулого року також виділили бюджетні гроші на житло, але міськвиконкомівські чиновники так і не спромоглися їх витратити за призначенням, ще й самого інтернаціоналіста звинуватили — мовляв, перебирав харчами, надто довго придивляючись до варіантів, аж доки кошти не повернули до державної казни. Квартиру родина отримала з другої спроби і лише після того, як про її поневіряння розповів «Голос України». Та як бачимо, від вибриків провінційної бюрократії люди потерпають не лише в Цюрупинську...

Херсонська область.

Мал. Вадима СИМИНОГИ.