22 січня — День Соборності та Свободи

Урочистості та пам’ятні заходи з нагоди Дня Соборності відбулися у всіх регіонах країни. У столиці керівництво держави — Президент України Віктор Янукович, Голова Верховної Ради Володимир Рибак, Прем’єр-міністр Микола Азаров, урядовці та інші високопосадовці разом із представниками духовенства та громадськості поклали квіти до пам’ятників ідейним провісникам Незалежності України — Тарасу Шевченку і Михайлу Грушевському.

У своєму виступі на урочистих зборах у Національному палаці мистецтв «Україна» Президент України Віктор Янукович наголосив, що День Соборності є знаковим святом для держави, а єдність і сьогодні без перебільшення — це головна умова нашої сили та незалежності. І сьогодні треба робити все, щоб не повторювати вчорашніх трагічних помилок, переконаний Президент.

«Ми можемо мати різні точки зору, нас можуть розділяти сотні кілометрів, але ми всі — єдиний український народ», — наголосив В. Янукович.

Серед основних завдань на майбутнє Президент назвав: забезпечити економічну та політичну незалежність, зміцнювати демократію та верховенство права, ствердитися, як молода сильна держава в Європі та світі. А завдання для політиків глава держави вбачає у створенні в Україні справедливої та ефективної соціальної системи, привабливого і сприятливого середовища для життя, розвитку власного бізнесу і самореалізації кожної особистості. «Сильна економіка, спрямована на покращення життя кожного громадянина, дієва система національної безпеки, прагматизм у зовнішній політиці — така формула наших перетворень», — заявив Янукович.

Президент також висловив переконання, що цього року ми станемо на крок ближче до поставленої мети — входження до сім’ї європейських народів. І водночас торуватимемо власний шлях, обстоюючи національні інтереси.

Глава держави закликав реалізовувати нову гуманітарну політику. Її мета, за словами Януковича, — забезпечення взаємоповаги в українському суспільстві, збереження культурної багатоманітності, вихід на новий рівень суспільного розвитку України, як єдиної спільноти ХХ століття.

Ще одним стратегічним завданням Президент визначив конституційну реформу. Він закликав усі політичні сили відкласти політичні суперечності, а спрямувати зусилля на пошук спільного бачення перспектив України — реформ і оновлення країни задля поліпшення життя людей.

День Соборності відзначають щороку в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки й Західно-Української Народної Республіки, що відбулося в 1919 році. Урочистий Акт Злуки ЗУНР та УНР в єдину соборну Українську державу проголосила директорія УНР 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві. За Незалежної України державним святом День Соборності України став відповідно до Указу Президента від 21 січня 1999 року. А 30 грудня 2011 року указом Президента України Віктора Януковича було встановлено День Соборності та Свободи України. Відзначати це свято символічними акціями розпочали ще на зорі Незалежності — у 1990 році, коли патріотичні сили у передчутті розпаду СРСР згуртувалися, а близько двох мільйонів людей організували «живий ланцюг» між Києвом і Львовом, взявшись за руки. «Живий ланцюг» символізував духовну єдність людей, східних і західних земель України, як запоруку існування єдиної, соборної України.

Проблема єдності українських земель та духовного єднання всіх громадян нашої держави, незалежно від національності, проживання, віросповідання та політичних уподобань, сьогодні знову постає як ніколи гостро. Тож донині збереглася і традиція «живих ланцюгів» у День Соборності. Цьогоріч на мосту Патона у Києві, який з’єднує правий та лівий береги Дніпра, декілька сотень людей відзначили День Соборності, взявшись за руки. Демонстранти співали українських народних пісень і скандували «День злуки — тримаймося за руки». Опозиційні політичні сили провели у столиці ще декілька політичних акцій. А на офіційному рівні — на урочистих зборах з нагоди Дня Соборності та Свободи — вели мову про те, що може і повинна зробити влада для того, щоб красиві слова і поняття, навіть проголошені в Конституції, втілилися у життя.

Дослівно

Віктор ЯНУКОВИЧ, Президент України:

— Наш поступ неможливий без політичного примирення. Справа лише в тому, чи зможуть у відповідальний момент наші політики переступити через власні амбіції задля спільної справи — побудови заможної сильної України.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.