З території області вивезено останні 875,387 тонни непридатних пестицидів.

Ще у 2004—2005 роках було перевірено дотримання умов зберігання непридатних та заборонених до використання пестицидів і агрохімікатів. Комплексні перевірки проводила екологічна інспекція разом з представниками органів статистики, головного управління МНС України в області, управлінь з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи райдержадміністрацій. В результаті на облік було поставлено 163 склади, на яких зберігалося майже 1300 тонн заборонених та непридатних до використання засобів захисту рослин, пестицидів і агрохімікатів. У середньому — понад кілограм отрути на кожного мешканця області.

Як повідомили в територіальному управлінні МНС, знешкодження непридатних пестицидів стало одним із пріоритетних напрямів діяльності структури. У 2008 році за активної участі фахівців управління розроблено «Обласну програму поводження з непридатними та забороненими до використання пестицидами та агрохімікатами на 2008—2012 роки». Знайшла своє відображення проблема і в програмі соціально-економічного розвитку «Центральний регіон 2015». 

З бюджетів усіх рівнів виділяли кошти на повне знешкодження отрути: перезатарення, перевезення до паспортизованих складів на зберігання та утилізацію небезпечних хімікатів, дегазацію старих місць зберігання. Усі роботи виконали фахівці групи радіаційного, хімічного та біологічного захисту аварійно-рятувального загону спецпризначення територіального управління МНС.