Мітинг-протест провели біля пам’ятника Тарасові Шевченку в Червонограді шахтарі ДП «Львіввугілля». Робітники виступили проти спроб Міністерства енергетики та вугільної промисловості закрити у Львівській області три шахти.
Поетапний план закриття збиткових шахт передбачає підготовку до ліквідації 15 підприємств вугільної галузі в Україні, з них шість — у Західному регіоні.
У Львівській області заплановано закриття шахт «Візейської», «Зарічної» та «Великомостівської».
— Дві з половиною тисячі шахтарів залишаться без роботи і ще 500 осіб, зайняті на обслуговуванні шахт, — коментує ситуацію народний депутат України Степан Курпіль. — Закрити шахти — простіше всього. А як бути з людьми? Закриття веде до безробіття і, як наслідок, до зубожіння цілих міст та сіл. Люди могли б зрозуміти, якби відкривались нові шахти, але за останнє десятиліття не збудовано жодної...
Така політика Міністерства енергетики та вугільної промисловості, судячи з виступів протестуючих шахтарів, викликає невдоволення і обурення. Люди готові до проведення страйків, щоб захистити свої права та інтереси.
— Дві з трьох шахт ще могли б працювати з десяток років, — упевнений голова регіональної об’єднаної Незалежної профспілки гірників України Михайло Шабля. — Куди піти працювати, якщо не створюють нові робочі місця? Можновладцям легше закрити шахти, ніж витрачати гроші на закупівлю нового обладнання чи будівництво нових шахт.
До речі, за даними податкової служби Сокальського району, шахта «Візейська» торік сплатила до місцевого бюджету 755 тисяч гривень, а «Зарічна» — 5,6 мільйона гривень.
Львівська область.