Футбол. Спершу надійшла чергова інформація з Донецька: відомий борець за зростання рівня українського футболу Мірча Луческу заявив про нагальну потребу організувати чемпіонат СНД. Подумалося:  а чому цей пан, котрий досить комфортно почувається в нашій країні, не дбає про свою державу, не репетує за спільний турнір Румунії, скажімо, з... Монголією?
Втім, подібні заяви вже не хвилюють нормальних людей. І якщо сьогодні провести в Україні опитування вболівальників на цю тему, то переважна більшість висловиться категорично проти московської ініціативи. До речі,   серйозні українські тренери, зокрема Мирон Маркевич, і слухати не бажають про якесь об’єднання.
З’ясувалося, що і президент ФІФА Йозеф Блаттер (на знімку)  не є прихильником штучних утворень. На прес-конференції у Санкт-Петербурзі він заявив, що проведення чемпіонату СНД неможливе.
— ФІФА не зацікавлена в цьому змаганні. У нас є пірамідальна організація, в якій клуби відіграють важливу роль, — сказав пан Блаттер. — Клубні змагання проходять у рамках і під контролем національних асоціацій. Це відбувається в межах країни та її асоціації.
Це фундаментальний принцип. У нас є конфедерації, побудовані за географічним принципом — УЄФА, КОНМЕБОЛ та інші. Конгрес ФІФА надав їм право організовувати змагання у своїх межах: наприклад, Кубок Лібертадорес, Ліга чемпіонів. Усе це відповідає статуту ФІФА, конфедерацій і національних асоціацій. Однак виходу за ці межі ніколи не буде.
Чемпіонат Співдружності — неправильне рішення. Воно може зруйнувати піраміду ФІФА і завдати величезної шкоди солідарності всередині нашої родини. Я хочу порадити главі РФС Миколі Толстих бути прибічником свого чемпіонату і забути про всі інші ліги.
...На цю заяву миттєво відреагував президент ФФУ Анатолій Коньков: «Слова пана Блаттера — основа всіх основ. Є норми ФІФА та УЄФА. Це закони, за якими живе футбол, яких усі зобов’язані дотримуватися. Свою думку щодо об’єднаного чемпіонату я вже висловлював, і вона збігається на сто відсотків з позицією президента ФІФА».
Фото з архіву «Голосу України».