На Вінниччині правоохоронці розслідують кримінальну справу за фактом жорстокого поводження з худобою на одній з ферм Немирівського району 

— Господарю, який допустив утримання худоби у жахливих умовах, загрожує позбавлення волі на строк до трьох років, — каже старший прокурор прокуратури Вінницької області Андрій Шпортун. — Таке покарання передбачено статтею 251 Кримінального кодексу України (порушення ветеринарних правил, що спричинило тяжкі наслідки, падіж худоби). Те, що ми побачили на фермі, найперше вразило мене як людину. Це було жорстоке, нелюдське поводження з тваринами, яких утримували у незадовільних умовах. Одразу стало зрозуміло, що худоба перебувала без догляду, до того ж тривалий час. Встановлено очевидний факт порушення вимог чинного законодавства. Відомості за цим фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Усе здригалося від ревіння

За словами Андрія Шпортуна, під час перевірки встановлено загибель восьми тварин: п’яти голів ВРХ та трьох свиней. Тим часом працівники ферми під час розмови з кореспондентом «Голосу України» навели свою статистику. Вони стверджують, що протягом двох останніх місяців на фермі відкинули ратиці майже 30 голів. Мертвих тварин витягували з приміщення і залишали під стінами. «Навесні тут буде такий сморід, що без протигазу не обійтися», — прогнозують працівники ферми. Люди кажуть, що доглядати худобу було нікому, бо керівники господарства звільнили тваринників.

Деякі самі пішли з роботи. Працівникам заборгували приблизно 350 тисяч гривень зарплати. На фермі, де налічується 353 голови худоби, залишилися чотири доярки. Їм на допомогу привезли восьмеро юнаків. Звідки вони приїхали, у селі не знають. «Мабуть, якісь інтернатівські, — пояснюють люди. — Робота їм виявилася не під силу. Бо треба було ще й гній вивозити, і корми доставляти. Вони не встигали навіть нагодувати усіх тварин. Худоба здихала з голоду й холоду, топилася в гноях».

— Худоба так ревіла, що моторошно було в хаті залишатися, — каже одна з жителів села. — Люди не стали довго терпіти знущання над тваринами. Одного дня зібралися гуртом і прийшли на ферму. Коли побачили навколо приміщення трупи здохлих тварин, що так і лежали присипані снігом, це переповнило чашу терпіння.

— Тут такий крик стояв, що начальство втекло від того, — розповідає головний зоотехнік Лідія Галузінська. — Інакше люди могли вчинити самосуд. Усі наші керівники з Вінниці, туди ми їх і відправили.

За словами селян, ніхто з керівників їхнього господарства не є фахівцем у сільських справах. Ні заступник керівника господарства, який найчастіше бував на фермі, ні інше начальство. Тому й дохазяйнувалися до ручки.

Скандал матиме своє продовження. Керівництво господарства не збирається здаватися. Крім ферми, створили ще одне підприємство. «У такий спосіб намагаються уникнути відповідальності за борги, — каже колишній керівник господарства Валерій Каричинський. — Хочуть «кинути» людей у зарплаті, а кредиторів щодо кредитів. Зареєстрували підприємство на підставних осіб. Але вже через суд доведено, що одна з них незаконно заволоділа часткою власності понад 300 пайовиків, за що буде відповідати». Тим часом заступник директора ферми після цих подій написав скарги у всі інстанції — від районної до глави держави. Він звинувачує селян у незаконному заволодінні майном власників господарства.

Начальство просто втекло

— Після того, як начальство втекло з села, люди дружно взялися до роботи, — каже головний зоотехнік Лідія Галузінська, її, як і інших головних спеціалістів, також звільнили з роботи. — Попрацювати на фермі у перший же день прийшли понад тридцять жителів села. Приблизно стільки їх щодня виходить на роботу. Дорослим допомагали навіть діти. Люди за тиждень зробили те, що не робилося тут протягом двох місяців. Найбільше мороки доставило вивезення гною. Гноєтранспортер не працював. Електрики у приміщенні не було, бо струм відключили за борги. Все це відновили. Заборгованість за електрику сплатив фермер Геннадій Вайн. Він же надав солярку і техніку для вивезення гною. Молоко, яке видоюють, віддають людям на відшкодування боргу із зарплати. Обраховують за ціною, по якій заготовляють його для молокозаводу, нині це 2,4 гривні за літр. На ферму повернулися колишні спеціалісти. Приміщення охороняють».

— Без охорони не можна, — кажуть селяни. — Бо колишні керівники залякують нас по телефону. Але ми від них стільки натерпілися, що готові захищати ферму всіма силами.

Навіть дітей обдурили

В селі розповіли, що на заготівлі кормів для господарства працювали старшокласники місцевої школи, а також студенти, які літні канікули проводили дома. На роботу їх загітував один з керівників господарства. Обіцяв, як кажуть, золоті гори. Але досі не розрахувався.

— У нього зовсім совісті нема, — кажуть люди. — Хіба ж можна дітей обманювати? Ми скаржилися голові райдержадміністрації Петру Михайленку. Той запевнив: якщо не розрахується, то Михайленко заплатить особисто. Вийшло, як в тій приказці: обіцяного три роки чекають. Ні один, ні другий грошей не дали. Тільки одна мати учня Григорія Гури зуміла, як кажуть, вибити для сина гроші. Жінка всіх підняла на ноги. Добилася того, що, врешті-решт, дитині виплатили тисячу гривень. Це менше половини від заробленого.

— Мені соромно дитині в очі дивитися, — розповідає Лідія Галузінська. — Сама пропонувала сину заробити копійку, а тепер що хоч кажи, чому грошей не виплатили. Мені теж винні десять тисяч гривень. Як нам далі жити?

Загалом діти заробили 22 тисячі гривень, уточнюють їхні батьки. Фермер Ніна Нагорна розповіла свою історію про те, як власники господарства нахабно відібрали вирощене нею зерно. «Я здала на зберігання 20 тонн обмолоченого зерна, — розповідає жінка. — Бо в мене нема складу, де можна помістити таку кількість пшениці. Є людина, яка приймала збіжжя, це комірник. Вона підтверджує такий факт. Але заступник директора ферми розпорядився не віддавати мені зерно. І не віддали. До кого не зверталася по допомогу, всі тільки руками розводять». У Ніни Нагорної помер чоловік. На її плечі випали всі клопоти по догляду за худобою, обробітком землі. Але навіть ця обставина не вплинула на керівників господарства. У схожій ситуації опинилися ще декілька жителів села. Зерно, яке вони зберігали у господарстві, після приходу нових власників їм не віддали.

Перекривали дорогу, щоб не вивозили живність

У травні 2012 року рішенням Немирівського районного суду на майно ферми накладено арешт. Правоохоронці перевіряють ситуацію, що склалася в господарстві, за ознаками низки кримінальних правопорушень. Незважаючи на це, власники господарства продовжували продавати худобу. Про три такі факти селяни повідомляли у прокуратуру й міліцію. Самі перекривали дорогу автомобілям, завантаженим худобою.

— Бувало, чергувати доводилося до 12-ї ночі, — кажуть співрозмовники. — Поки начальство не вирушало на Вінницю, ми теж нікуди не йшли.

Втім, майже 500 голів худоби, що перебувала під арештом, все одно вивезли з господарства. «Худобу продали, а борги із зарплати не повернули, — кажуть селяни. — Недавно реалізували кукурудзу. Виручені гроші також могли витратити на повернення зарплати. Але не зробили цього».

Приблизно 350 тисяч гривень господарство заборгувало своїм працівникам, стверджують селяни.

— Останній раз я отримував гроші у серпні, — каже доглядач худоби Григорій Джеджула. — Так само й інші люди перебиваються, як можуть, без зарплати.

Чуже майно використовують, як своє

— Вірю в те, що правоохоронні органи дадуть справедливу оцінку ситуації і все стане на свої місця, — каже заступник директора ферми. — Я також звернувся з листами у державні органи, написав і Прем’єр-міністру, і Президенту. Люди не усвідомлюють, що вони захопили чужу власність і користуються нею. А нас, власників, не допускають навіть на поріг. Вони використовують корми, які заготовило господарство, доять чужих корів, забирають молоко — все це протизаконно.

Чому зафіксовано падіж худоби? На зиму тварини завжди скидають вагу, про це всім відомо. Зарплату можна виплатити хоч зараз. Але як це зробити, якщо рахунки заблоковано? Дайте механізм. І ми виплатимо все, що люди заробили. Так само дітям повернемо гроші, які вони заробили на заготівлі кормів. Поки все під арештом, цього не можна зробити.

— Те, що сталося в Обідному, це корпоративний спір двох господарюючих структур, — каже голова Немирівської райдержадміністрації Петро Михайленко. — Історія його дуже давня, тягнеться ще з 2000 року. Триває боротьба за розпайоване майно між двома фермерськими господарствами. Згідно із законом влада не має права втручатися в господарські справи. Нинішню ситуацію перевіряють правоохоронні органи. Вже заведено приблизно сорок кримінальних проваджень. Міліція працювала навіть у святкові дні. На мою думку, маємо очевидний факт захоплення чужого майна. Це все одно, що прийти в чужу хату і доїти чужу корову. Так і тут вийшло. Власники одні, а їхнім майном користуються інші. Районна адміністрація зробить висновки після завершення роботи правоохоронних органів.

Вінницька область.

Фото автора.

Щоб врятувати худобу, люди працюють без зарплати.

Інформація до роздумів

У 2010 році в господарстві було 965 голів ВРХ, 350 свиней, 300 овець. Нині череда налічує 353 голови ВРХ. За місяць від продажу молока в касу надходило 350—380 тисяч гривень. Трудівникам справно платили зарплату, державі — податки. На фермі працювало 120 осіб.

(За інформацією колишнього керівника господарства Петра Лисака).

Коментар

Анна Олійник, керівник сектору зв’язків з громадськістю Вінницької обласної міліції:

— До Немирівського районного відділу міліції надійшла низка заяв від місцевих жителів, працівників вказаного сільгосппідприємства, про порушення їхніх прав. Перевіривши викладені в них факти, на підставі зібраних доказів слідчим відділом Немирівського РВ було відкрито ряд кримінальних проваджень: за невиплату заробітної плати (відповідно до ст.175 КК України); за грубе порушення законодавства про працю, незаконне звільнення працівника з роботи (відповідно до ст. 172 КК України); за самовільне зайняття земельної ділянки (відповідно до ст.197(1) КК України); та за фактом скоєння шахрайства (відповідно до ст.190 КК України). За всіма кримінальними провадженнями триває досудове слідство.