94 роки тому керівництво Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР), столиця якої на той час (після Львова та Тернополя) була у Станіславі (нині Івано-Франківськ) ухвалило рішення про возз’єднання з Українською Народною Республікою (УНР). Акт про Злуку було проголошено 22 січня 1919 року на Софійській площі у Києві.

ЗУНР проіснувала лише 257 днів, тобто 7 місяців, із них 5 — столицею республіки був Станіслав, куди в січні 1919 року переїхав її уряд на чолі з президентом Української національної ради ЗУНР Євгеном Петрушевичем та його заступником Левком Бачинським.
На пам’ять про ці вікопомні події в Івано-Франківську навпроти теперішнього будинку правосуддя, де колись працював секретаріат ЗУНР, встановлено монумент, який увічнив образи видатних особистостей, причетних до тих знакових подій. Окрім Є. Петрушевича та Л. Бачинського, перший голова Ради міністрів Кость Левицький та міністр військових справ Дмитро Вітовський. Усі вони, окрім львів’янина Петрушевича, уродженці Станіславщини. Над нішами постамента, де розміщено портретні барельєфи видатних діячів ЗУНР, височіє стилізована фігура Січового стрільця (автор пам’ятника скульптор Володимир Довбенюк).
Сьогоднішнє відзначення 94-ї річниці проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки розпочнеться врочистою ходою громадськості міста до вищезгаданого монумента, де й відбудеться святкове віче. У місті Коломиї на честь цього дня буде утворено «живий» ланцюг, низка просвітницьких заходів, екскурсій та зустрічей відбудеться у навчальних закладах, бібліотеках та музеях Прикарпаття.
 
Івано-Франківськ.
Пам’ятник видатним діячам ЗУНР в Івано-Франківську.
Фото Миколи МАЦЮКА.