Більшість навіть готова зібрати підписи, але не вірить у щирість

Депутатська фракція «УДАР» першою виступила з вимогою терміново скликати позачергову сесію Верховної Ради, щоб розглянути ситуацію з дотриманням прав політичних ув’язнених, зокрема Юлії Тимошенко і Юрія Луценка, та дати оцінку діям правоохоронних органів. Фракція «Батьківщина», звісно, підтримала пропозицію «УДАРу», і опозиціонери розпочали збирати необхідні 150 підписів для проведення позачергової сесії.

На позачерговій сесії опозиціонери вимагають звіту Генерального прокурора Віктора Пшонки, міністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка та голови СБУ Олександра Якименка щодо резонансних подій останніх днів і ставитимуть питання про їх політичну відповідальність.

«Якщо нехтування правами громадян і свавілля чинної влади триватиме, ми, як і обіцяли, вимагатимемо проведення дострокових парламентських і президентських виборів вже цього року», — підкреслив лідер «УДАРу» Віталій КЛИЧКО.
«Опозиція зобов’язана невідкладно зібрати 150 підписів для проведення позачергової сесії», — заявив представник «Батьківщини», голова парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Микола ТОМЕНКО. За його словами, зокрема, депутати мають обговорити стан здоров’я Ю. Тимошенко, поведінку правоохоронних органів та представників пенітенціарної служби стосовно народних депутатів, а також появу нових звинувачень.
Парламентська більшість сприйняла ініціативу опозиції спокійно, але скептично. Народний депутат від Партії регіонів Володимир ОЛІЙНИК заявив, що регіонали навіть готові допомогти опозиції зібрати голоси для проведення позачергової сесії «з питання Тимошенко». «Партія регіонів готова допомогти колегам з опозиції зібрати 150 голосів для ініціювання позачергового засідання парламенту «з питання Тимошенко» і дати голоси, яких не вистачає. Ми готові це зробити, оскільки зацікавлені у встановленні істини в багатьох питаннях, пов’язаних із Ю. Тимошенко. Ми готові до відкритої парламентської дискусії, щоб розставити всі крапки над «і», — цитує політика прес-служба ПР. Однак навіть якщо опозиція зможе домогтися скликання позачергової сесії парламенту, жодного рішення вона ухвалити не зможе, — вважає перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло ЧЕЧЕТОВ. У коментарі «Голосу України» він назвав ініціативу фракцій «УДАР» та «Батьківщина» про скликання позачергової сесії для розгляду питання щодо Тимошенко «спробою зробити хорошу міну за поганої гри». Парламентарій наголосив, що на попередній сесії для опозиції було одне «найважливіше супер-голосування» — щодо декриміналізації статей Кримінального кодексу. Але під час цього голосування з 99 членів фракції «Батьківщина» 24 депутати не були присутні в сесійній залі. «Тобто, наскільки нам стало зрозуміло, їх влаштовує, що вона перебуває там, для них важливо папірці клеїти «Юлі — волю», а фактично вони цього не хочуть, — сказав М. Чечетов. — Це лише спроба засвітитися у ЗМІ, пустити інформаційну хвилю, а фактично вони хочуть одного — щоб Тимошенко залишалася там, де є. Бо якщо Юля вийде, то вона всіх на «нуль» помножить. Вона не пробачить цього голосування, коли 24 людини не голосували». М. Чечетов також зауважив, що Партія регіонів теж може запропонувати питання для винесення на позачергову сесію, але вже в іншій площині — чому депутати заважають працювати лікарні, правоохоронним органам? І наголосив, що нині депутатам необхідно готуватися до плідного відкриття другої сесії парламенту, вносити підготовлені законопроекти щодо розвитку економіки, промисловості, правової та соціальної сфери.
Якщо позачергову сесію Верховної Ради буде скликано, комуністи прийдуть до парламенту, — повідомив у коментарі «Голосу України» народний депутат від фракції КПУ Олександр ГОЛУБ. «Хоча ми вважаємо, що сьогодні є нагальніші проблеми — це і пенсійне забезпечення, і невиплати зарплат, які треба було б виносити на позачергову сесію. Але в принципі — це агіт-акція, яка не матиме жодних наслідків у законодавчому полі та у політичному сенсі. Це одна з технологій, яку опозиція використовує сьогодні для того, щоб привернути до себе увагу».
 
ЦИТАТА
Михайло ЧЕЧЕТОВ, перший заступник голови фракції Партії регіонів:
«Навіть якщо опозиція збере 150 підписів для проведення позачергової сесії, для ухвалення рішення голосів у неї забракне».