Про таку статистику в МВС не повідомляють. Однак, за інформацією правозахисників, трагічних випадків — декілька десятків кожного року. Так, за даними Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів, торік через дії або бездіяльність вартових порядку загинуло 22 українці.

«У райвідділі ледь не загинув затриманий», «Правоохоронцю-садисту дали чотири роки» — такими повідомленнями нині нікого вже не здивуєш. Адже насильство в ставленні правоохоронної системи до громадян у нашій країні — справа буденна. 

Наприклад, останній такий випадок зафіксовано в Миколаєві. Так, центральний районний суд днями оголосив вирок у справі колишнього міліціонера Олександра Ф. Колишнього правоохоронця звинуватили в побитті молодих людей, повідомляють деякі ЗМІ. Суд визнав його винним у скоєнні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 296 (хуліганство), ч. 2 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень), ч. 1 ст. 122 (умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження) КК України і засудив до покарання у вигляді чотирьох років позбавлення волі з позбавленням права обіймати організаційно-розпорядницькі посади строком до одного року. Нагадаємо, що він застосував силу до чоловіка в центрі Миколаєва серед білого дня. Коли на крики подруги потерпілого прибігли студенти, співробітник МВС жорстоко побив і їх, «заспокоюючи» перехожих міліцейським посвідченням.

А тим часом у РУВС продовжують гинути люди. За інформацією правозахисників, торік від бездіяльності міліції загинуло 22 особи. А найбільшу кількість загиблих — 51 людина — вони нарахували в 2010 році, в 2011-му — 35.

— Як правило, міліція заперечує свою причетність до цих смертей, намагаючись пояснити загибель громадян незадовільним станом їхнього здоров’я, неадекватною поведінкою, залежністю від наркотиків чи алкоголю або взагалі, коментуючи коротко й категорично: «Нам про це нічого невідомо», — каже голова Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів Олег Мартиненко. — Проте кожен із нас розуміє, що людина безпричинно не затягує зашморг на своїй шиї, що зупинка серця може бути спричинена катуванням електрострумом або протигазом.

За його словами, зазвичай, керівники правоохоронного відомства обурюються через оприлюднення подібної статистики і називають її наклепом з боку правозахисників, при цьому забувши просту істину — саме вони відповідають за життя й здоров’я кожної людини.

Типовим прикладом жорстокості правоохоронців є випадок, який стався 17 січня 2012 року в Сумах. 32-річний Олексій Х. загинув під час бесіди з працівниками Ковпаківського райвідділу. Про це «Голос України» розповідав уже неодноразово. Нагадаємо, що вартові порядку заперечували факт застосування до чоловіка насильства, проте дружина покійного наполягала, що саме вони його вбили. Відповідно до первинного висновку місцевих судмедекспертів смерть настала внаслідок інтоксикації та гострого панкреатиту. Однак повторна експертиза, показала, що Олексій помер від травматичного шоку, спричиненого численними пошкодженнями голови, тулуба, верхніх та нижніх кінцівок. Трьох співробітників міліції, які «спілкувались» із померлим, було заарештовано, а проти судмедекспертів, котрі проводили первинну експертизу, прокурор доручив порушити кримінальну справу.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.