У Новій Каховці завершився гучний судовий процес, результатів якого чекала вся Херсонщина. І не випадково: злодіяння цілком законослухняного до того селянина, який опинився на лаві підсудних, за своїм звірством просто не вписувалося в рамки нормальної людської логіки. Безробітний, 27 років від роду, якого всі мешканці його рідного села Дружбівка, що в Іванівському районі,  вважали порядним, хоч і трохи відлюдкуватим хлопцем, ретельно спланував, підготував і скоїв викрадення школяра із сім’ї односільчан.

Попутник із зашморгом

Убивця вистежив 14-річного Валерія, коли той прийшов у гості до друга послухати музику. Приятелі засиділися до десятої години вечора, і батьки подзвонили підліткові на мобільний телефон, нагадавши, що вже пізно й треба йти додому. А біля хвіртки на дев’ятикласника вже чекав «випадковий зустрічний».

Супроводжуючи його, попутник нишком витяг із кишені зашморг і накинув його на шию Валерія. Викрадач сподівався, що той знепритомніє, однак школяр від несподіванки сіпнувся, і той про всяк випадок затяг петлю сильніше. А коли зняв зашморг і пощупав пульс, Валерій уже не дихав, і його серце не билося. Запанікувавши через те, що все пішло не так, убивця все-таки вирішив довести задум до кінця і відніс тіло в покинутий будинок на вулиці Чапаєва, котрий ще раніше намітив як в’язницю для юного бранця. 

Він хотів повідомити про викрадення родину Валерія і зажадати від неї грошей, створивши враження, що син ще живий. 

Однак дорогою у підлітка десь випала «мобілка», з якої викрадач мав намір відправити його батькам СМС-повідомлення з вимогою викупу. Тут він остаточно усвідомив, що все пішло навскосяка, поставив на подальших планах хрест і вирушив додому, упевнений, що ніхто його з убивством не пов’яже.

Сто тисяч доларів за сина

Але тієї самої ночі стривожений батько кинувся шукати Валерія по селу, заглянув у порожню хату і знайшов тіло сина, шию якого перерізував характерний слід від петлі. Міліція, яка приїхала на його виклик (опергруппа працювала в сусідньому селі й примчала за лічені хвилини), уточнила, хто бачив убитого останнім і з ким він ішов від приятеля.

Підозрюваного допитали, і відпирався він недовго, розповівши про мотив і деталі викрадення школяра.

Знайшлися і свідки: одному садист показував «дипломат» зі знаряддям убивства (шнур із кільцями для рук), із захопленим придихом пояснюючи: «Це справжній зашморг». 

Другий свідок — однокласник підозрюваного — дав показання про те, що колишній однокласник пропонував йому брати участь у викраденні людини, але він відмовився. Спершу однокласник вважав пропозицію жартом, але, почувши про те, що Валерія знайдено вбитим, згадав про розмову, що виявилася аж ніяк нежартівливою. Співрозмовник убивці прийшов до батька хлопця і все йому розповів, повторивши свідчення і в міліції.

Але бувалих оперативників найбільше вразили одкровення кіднепера: той заявив, що хотів одержати за звільнення захопленого підлітка ні багато ні мало сто тисяч доларів США. Але родина Валерія була аж ніяк не заможною — його мати працювала завідувачем сільського фельдшерсько-акушерського пункту, а батько вчителював у школі. В затриманого на допиті поцікавилися: «Звідки узялися б такі гроші?» На що одержали впевнену відповідь: «Оскільки сім’я в районі мала авторитет, селяни повинні були «натиснути» на владу, щоб та зібрала кошти». Тобто, фактично стотисячний викуп злочинець збирався одержати з держави!

Сховатися від вироку в психлікарні не вдалося

На допитах викрадач школяра тримався досить спокійно. Але згодом до нього дійшло, що легко відбутися не вдасться, і вже під арештом 27-річний безробітний намагався імітувати потьмарення свідомості. Але не вийшло: психіатри викрили симуляцію. Тоді селянин змінив тактику й на суді відмовився від попередніх показань, заявивши, що давав їх під тиском слідства, а сам ні в чому не винний. Тільки от перевірка показала: контрзвинувачення на адресу міліції — лише спосіб відтягнути неминуче, ввівши суд в оману. Не вийшло: викрадача і вбивцю визнано винним і засуджено до п’ятнадцяти років позбавлення волі. Хоча в Дружбівці вироком задоволені далеко не всі: рідні й близькі жертви кажуть, що подібних нелюдів із-за ґрат взагалі не можна випускати, і шкодують про скасування смертної кари за такі злочини.

Херсонська область.