Увесь учорашній день спостерігачі за «процесом століття» переймалися питанням — чи привезуть Юлію Тимошенко в зал судового засідання? Засуджена на сім років позбавлення волі колишня прем’єр-міністр України повинна була постати перед судом, у перший раз цього року й 13-й з моменту початку суду. Однак напередодні народний депутат від «Батьківщини» Олександра Кужель, яка кілька днів разом з колегами воювала за права ув’язненої в лікарняних палатах, раптом зненацька заявила, що стан Юлії Володимирівни різко погіршився, і вона не зможе взяти участь у судовому засіданні: «Юлія Володимирівна в тяжкому стані. Вона не може ставати на праву ногу. Біль неймовірний. Вона написала відмову на ім’я начальника колонії про явку до суду».

Втім, іншого розвитку сценарію ніхто й не очікував. Але оскільки в переддень суду жінок-депутатів за рішенням іншого суду силовики винесли з палати, а засідання суду в справі ЄЕСУ призначено на 16-ту годину, то інтрига, звичайно, зберігається. Бути чи не бути судовому розгляду за участю її головної фігурантки стане відомо, коли цей номер «Голосу України» перебуватиме вже у друкарні.

Отже, як розвивалися події напередодні суду. У п’ятницю вранці Державна пенітенціарна служба заявила, що «Тимошенко під особистий підпис була ознайомлена з викликом її в Київський районний суд для участі в судовому засіданні». За інформацією ДПтСУ, Тимошенко передала письмову заяву, що не братиме участі в судовому засіданні за станом здоров’я.

Місяць тому, після того, як суддя Садовський оголосив перерву в суді до 18 січня, представник державного обвинувачення Вікторія Калита на брифінгу заявила, що доводи Тимошенко про те, що вона за станом здоров’я не може бути присутньою на судових засіданнях, є непереконливими — і сама підсудна намагається уникнути явок до суду й у такий спосіб затягти судовий розгляд кримінальної справи. 8 січня Юлія Тимошенко написала відкритого листа Президентові Януковичу, в якому заявила про початок акції громадянської непокори, і про те, що не приїде добровільно до суду й пручатиметься спробам доправити її на засідання силою. 16 січня народні депутати Олександра Кужель, Людмила Денісова й Тетяна Слюз, яким дозволили побачитися з Тимошенко на короткочасному побаченні, приєдналися до її акції громадянської непокори. Вони зайшли в кімнату, де перебуває Тимошенко, і повідомили, що виходити звідти не збираються, доки вимоги екс-прем’єра не буде виконано.

P. S. Головлікар ЦКЛ Михайло Афанасьєв заявив, що не ініціюватиме розгляд питання про виписку екс-прем’єра Юлії Тимошенко у зв’язку з останніми подіями. За словами головлікаря, рішення про її виписку медики повинні ухвалювати разом з німецькими лікарями. Але звернення медиків залишається попереднім: не заважати нормальній роботі лікарні.

Харків.