З подачі Міністерства юстиції України уряд пропонує парламенту прийняти закон, який запроваджує заходи кримінально-правового характеру стосовно юридичних осіб, які вчинили корупційне правопорушення. Міністр юстиції Олександр Лавринович вважає, що цим законопроектом встановлюється можливість застосування до юридичних осіб заходів кримінально-правового характеру за вчинення їх уповноваженими особами корупційних злочинів, оскільки цей акт змінює загальні правила застосування до юридичних осіб заходів кримінально-правового характеру. Пропонується застосовувати до юридичних осіб такі види кримінальної відповідальності: штраф, заборона займатися певним видом діяльності, конфіскація майна, ліквідація.
Мін’юст вважає, що кримінальний процес щодо юридичної особи має здійснюватися одночасно з кримінальним провадженням щодо фізичних осіб, які від імені та в інтересах цієї юридичної особи вчинили злочин.
Швидше за все, пропозиція Міністерства юстиції викличе лише спори стосовно можливості притягнення юридичних осіб до кримінальної відповідальності, а до прийняття самого закону справа не дійде. До речі, схожі пропозиції вже висловлювалися. Свого часу в Україні було розроблено й проект Кримінального кодексу, в якому передбачалася можливість притягнення юридичних осіб до кримінальної відповідальності. Але ця ідея викликала її несприйняття значною кількістю науковців, юристів-практиків — і про ідею «забули». Проте, схоже, не всі.