17 січня Європейський суд з прав людини оприлюднив рішення з 211 справ, в яких українці судилися з власною державою. У підсумку влада має сплатити своїм громадянам понад мільйон євро, як «покарання» за власну неефективність.
Окремі рішення стосувалися зловживань та некомпетентності українських правоохоронних органів. Євросуд постановив виплатити рекордну компенсацію в 435 тисяч євро 17 ув’язненим Ізяславської колонії — український спецназ жорстоко побив та знущався над засудженими, відреагувавши у такий спосіб на оголошену ними голодовку.
Більшість справ стосувалися невиконання судових рішень — українці, маючи на руках рішення на власну користь, не могли домогтися його виконання і були змушені звертатися по захист до Страсбурга.
Отож як компенсації з державного бюджету щороку сплачуються величезні суми. Так, в 2010-му та 2011 роках на виконання рішень Європейського суду було сплачено близько 30 та 25 мільйонів гривень відповідно.
Експерти вказують на наявність випадків, коли Україна ігнорує рішення Європейського суду, втім, знайти офіційну інформацію (статистику) про невиконання Україною рішень Євросуду неможливо. Як неможливо й дізнатися про відповідальність суддів, які ухвалювали скасовані Європейським судом рішення. Тож влада й надалі залишається не прозорою для своїх громадян у цьому питанні.