Ухвалення Виборчого кодексу — одне з питань, яке перейшло у «спадщину» парламенту нинішнього скликання від попереднього. На думку народних депутатів та експертів, Виборчий кодекс повинен закріпити сталі «правила гри».

Народний депутат шостого та п’ятого скликань від Партії регіонів Валерій Бондик, котрий свого часу працював і в Центрвиборчкомі, під час конференції на тему «Уроки парламентських виборів-2012 для виборів Президента України у 2015 році» висловив думку, що систематизація виборчого законодавства потрібна неодмінно. 

«Питання про ухвалення виборчого кодексу порушувалося ще з 2004 року, але питання — чи вигідно це комусь чи не вигідно?, — сказав він. — Це вже справа народних депутатів нинішнього скликання». На думку  В. Бондика, розвинуті, потужні політичні партії повинні нести відповідальність і за результати виборів, і за всі стадії виборчого процесу. Однак ставлення суспільства до виборів, на його погляд, «треба лікувати».
Народний депутат від ВО «Батьківщина» Андрій Шевченко запропонував відновити в парламенті діяльність робочої групи з опрацювання Виборчого кодексу, взявши за основу варіант кодексу, напрацьований робочою групою Верховної Ради попереднього скликання, яку очолював Юрій Ключковський. А. Шевченко також висловив сподівання, що на повторних виборах у п’яти мажоритарних округах, де ЦВК не змогла встановити результати голосування, три опозиційні сили мають висунути узгоджених кандидатів. А Верховна Рада з відкриттям другої сесії у лютому має визначитися з датою проведення довиборів. «Думаю, ми затягнули з оголошенням перевиборів, — сказав депутат. — Останній день весни — це критичний строк, коли ці вибори повинні відбутися. Не бачу інших юридичних чи моральних причин затягувати цю історію далі».
Виборчий кодекс необхідно ухвалювати з багатьох причин, щоб не виникали ситуації, коли під кожні вибори приймаються нові правила гри під того, хто їх хоче встановити, — таку думку висловив народний депутат від «УДАРу» Ростислав Павленко. За його баченням, найоптимальнішим сценарієм було б запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими регіональними списками. «Не партії, а виборці мають формувати склад фракцій», — вважає депутат. Р. Павленко закликав опозиційні сили проводити «наступальну» тактику — створити робочу групу з розробки Виборчого кодексу і спільно з громадськими організаціями, експертами та журналістами «тиснути на владу», роз’яснюючи, що в кодексі має бути закладено унеможливлення використання адмінресурсу.
Однак депутат від 
ВО «Свобода» Ігор Мірошниченко не виключає, що парламент нинішнього скликання не прийме новий Виборчий кодекс, бо «влада не зацікавлена у ліквідації щілин», які дозволяють проводити непрозорі правила гри. «Щоб запобігти у 2015 році масовим фальсифікаціям, які можуть призвести до внутрішнього конфлікту в державі і вийти назовні, повинна бути стабільність виборчої системи», — сказав депутат. Водночас політик сподівається, що Верховна Рада зможе ухвалити закон про вибори народних депутатів на пропорційній основі з відкритими списками за рахунок... комуністів. Бо хоча фракція КПУ нині виступає союзником влади, однак, на думку І. Мірошниченка, на президентських виборах влада вже не буде зацікавлена в таких партнерах. Ще одним кроком до вдосконалення виборчої системи, на думку депутата, може стати формування окружних виборчих комісій за участю не лише парламентських партій, а й тих, хто має представництво у місцевих радах.
Моніторинг
За опитуваннями Фонду «Демократичні ініціативи», ставлення людей до виборів є здебільшого негативним, бо виборці вважають, що депутати не виконують своїх обіцянок.
Народний депутат України Ігор Мірошниченко, народний депутат України п’ятого-шостого скликань Валерій Бондик, народні депутати України Андрій Шевченко, Ростислав Павленко.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.