Головне управління охорони культурної спадщини КМДА видало припис із вимогою припинити проведення будь-яких земельних робіт у Десятинному провулку, 3-5. Документ, копію якого отримав «Голос України», датується 15 січня. 

Крім того, чиновники зобов’язали Київську патріархію Української православної церкви Київського патріархату, яка на цій ділянці планувала звести семиповерховий адміністративно-господарський комплекс, протягом трьох днів із моменту отримання цього припису надати дозвільну документацію на проведення будівельно-земельних робіт. Тим часом до захисту Десятинного провулка від забудови приєдналися народні обранці з опозиційного табору. На місці майбутніх будівельних робіт вони розмістили свої намети — так звані приймальні народного депутата.

Щоби потенційний забудовник точно дізнався про існування припису, громадські активісти, захисники історичного обличчя Києва вирішили особисто вручити копію документа своєму «противнику». Під прицілом фото- та відеокамер вони навіть наважились піти далі — і зламали будівельний паркан. Міліція, що була присутня при цьому, в події не втручалася.

— Ця земельна ділянка була надана УПЦ (КП) для обслуговування двох будинків, які тут стояли. Патріархія зруйнувала їх. Відтак жодної підстави для того, щоб тут будувався семиповерховий адміністративно-господарський комплекс, немає. Ми звернулися до архіву, і виявилося, що частина ділянки з 1969 року належить Національній академії наук України. І вона ніколи не відмовлялась від неї. Із позовом ми звернулись до Київського окружного адміністративного суду і вимагатимемо скасувати всі рішення щодо цієї земельної ділянки, — розповіла адвокат Марина Соловйова.

Після того, як під заклики молодиків у масках «Вийди на вулицю — поверни собі місто!» будівельний паркан було повалено, учасники мітингу змогли нарешті побачити, що ж відбувається на потенційному будмайданчику. «Ось вам і археологічні дослідження!» — підсумували активісти, показуючи на розриті котловани.

Нагадаємо, в свою чергу, УПЦ (КП) уже неодноразово заявляла, що діє лише в межах закону, має усі необхідні погодження та дозволи.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.