Законодавча ініціатива опозиції — запровадити кримінальну відповідальність за голосування депутатами чужими картками, як засвідчує бурхлива дискусія серед політиків та експертів, має небагато шансів на втілення у життя. Регіонали і комуністи пропонують власні рецепти подолання «піанізму» в парламенті. Однак опозиційні фракції наполягатимуть на розгляді свого законопроекту одразу на першій погоджувальній раді перед початком другої сесії — 4 лютого.

Народний депутат VI скликання Володимир Зубанов (Партія регіонів) на  вчорашній прес-конференції нагадав, що систему голосування «Рада-3» було змонтовано ще 2008 року, і вже тоді вона могла працювати. Але це питання не порушувалося, доки тодішня провладна більшість не перейшла в розряд опозиції. Депутат пропонує розв’язати питання про персональне голосування комплексно, проголосувавши у «пакеті» також за відповідальність народних обранців за блокування трибуни. «Людина, яка не хоче працювати у парламенті, повинна звільнити своє місце і здати мандат, — стверджує В. Зубанов. — Треба прийняти зміни до Конституції, знявши недоторканність із депутатів, щоб притягнути його до відповідальності за блокування трибуни чи голосування чужою карткою, і рішення про те, що депутат складає мандат, якщо 20% робочого часу він не працює у Верховній Раді».

За словами представника фракції «Батьківщина» Павла Петренка,  законопроект від опозиції про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів стане тестовим для народних депутатів — наскільки вони готові виконувати Конституцію. «Якщо не діятиме норма про персональне голосування, немає сенсу збиратися всім депутатам, треба їх розпустити, не витрачати кошти з бюджету, посадити Чечетова, дати йому 30 помічників і нехай приймають усі закони». Навіть якщо законопроект не буде прийнято, опозиціонери обіцяють продовжити практику контролю за голосуванням депутатів.

Комуністи, як заявив представник фракції КПУ Олександр Голуб, не підтримуватимуть законопроект опозиції.  «Про яку кримінальну відповідальність депутата можна говорити? Та хоч запишіть 150 років кримінальної відповідальності за голосування не своєю карточкою, але доки не знято депутатської недоторканності, ніякої відповідальності депутат не нестиме», — переконує О. Голуб. Комуністи розробили і внесли до Верховної Ради власний законопроект про відкликання народного депутата, у якому прописано й норму про можливість позбавлення мандата за невиконання функцій, якщо депутат не голосує власноруч і не виконує зобов’язання перед виборцями.

Керівник центру «Третій сектор» Андрій Золотарьов переконаний: це питання суто політичної волі, а жодних технічних перешкод немає. За прогнозом експерта, найдисциплінованішими у парламенті будуть фракції КПУ і «Свободи». Будь-які репресивні заходи щодо народних депутатів, у тому числі й кримінальне покарання, суспільство сприйме «на ура», але ефект буде короткочасним. Вихід — передусім позбавлення депутатської недоторканності й запуск системи «Рада-3».