Про це народні депутати від ВО «Свобода» Олексій Кайда і Михайло Головко заявили під час зустрічі з журналістами в Тернопільському прес-клубі. До свого активу вони залучають знесення огорожі перед будинком Верховної Ради, блокування депутатів-перебіжчиків, боротьбу за присутність народних обранців у сесійній залі й голосування власними картками, пожвавлення роботи парламентських комітетів тощо.

 

— Ми зробили маленький крок до великої мети: парламент має ефективно працювати, — сказав Олексій Кайда. — Будемо також домагатися, щоб на запрошення комітетів приходили тільки перші особи, а не їхні заступники чи керівники департаментів. У цьому нас підтримують інші фракції. Від «Свободи» чекали, що наші депутати працюватимуть переважно у гуманітарній сфері, але аналіз поданих фракцією законопроектів свідчить: ми не менш активні у просуванні економічних, соціальних питань.

За словами Михайла Головка, подані законопроекти стосуються заборони приватних монополій, виведення коштів з офшорних зон та їхньої легалізації, скорочення дефіциту Пенсійного фонду, спрощення процедури реєстрації підприємців, розв’язання багатьох інших проблем. Всього від фракції надійшло понад сто проектів постанов та майже два десятки законопроектів.

Журналістів цікавила думка народних депутатів щодо вирішення місцевих проблем. Зокрема, чому депутати Тернопільської облради досі не прийняли бюджет області на 2013 рік. Серед регіонів України це єдиний такий випадок. На думку Олексія Кайди, котрий до депутатства очолював облраду, сесію не можна проводити, поки не відбулося останнє засідання бюджетної комісії, не враховано всі пропозиції.

— В обласній та районних райдержадміністраціях запевняють, що бюджет чудовий, — каже він, — а ось керівники організацій, установ іншої думки. Вони виступають на засіданнях комісій і скаржаться, що коштів не вистачить на найнеобхідніше. Мої однопартійці не голосуватимуть за бюджет, в якому не враховано соціальні позиції.

Олексій Кайда також має намір ініціювати розслідування з приводу того, чому у визначені терміни не введено в експлуатацію обласний перинатальний центр, чому головного підрядника визначали не за тендером, а просто призначили, як було витрачено мільйони гривень. З цього приводу він звертатиметься до Генпрокурора.

Народні депутати висловили також свою позицію стосовно чергових намірів передати у власність Української православної церкви Московського патріархату деякі споруди Почаївської лаври.

— Ми не дозволимо цього зробити, — заявив Михайло Головко. — Почаївська лавра — святиня українського народу і має належати йому.

Олексій Кайда додав, що вони звертатимуться по підтримку до традиційних українських церков, громадських організацій, організовуватимуть хресні ходи. «Такий досвід у нас є. Кілька років тому ми вже організовували багатотисячні хресні ходи у Почаєві», — сказав він.

 

Тернопільська область.

На знімку: Олексій Кайда і Михайло Головко.

Фото Анжели КАРДИНАЛ.