Здобутки, проблеми й сподівання озвучили голові Рівненської обласної ради Юрію Кічатому представники Асоціації фермерів та приватних землевласників області на звітно-виборній конференції-зльоті.
Понад 70 фермерів з усіх районів області підбили підсумки минулого року й поділилися наболілим. Зокрема, голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Рівненської області Дмитро Українець розповів про позитивні моменти з життя фермерської спільноти й водночас наголосив на гострих питаннях: диспаритет цін на продовольчу продукцію, недосконалість нормативних нововведень (особливо стосовно сівозміни), повернення коштів за лізингову техніку, необхідність радикальних заходів у захисті полів від набігів диких кабанів тощо.
Водночас фермери відзначили, що співпраця з владою стала вагомішою. Наприклад, на Рівненщині — одній з небагатьох областей України — діє Програма підтримки фермерських господарств області на 2011—2015 роки. За два роки півтора мільйона гривень безвідсоткових кредитів з обласного бюджету отримали більш як тридцять фермерів.
Голова обласної ради Юрій Кічатий висловив впевненість, що співпраця буде ефективнішою — потрібно лише більше ініціативи в озвученні проблем: наприклад, щодо компенсації 30 відсотків вартості сільгосптехніки, придбаної фермерами у лізинг:
— Проблеми можна вирішити, адже відповідну постанову Кабінету Міністрів ніхто не скасовував. Але потрібно й лобіювати ці інтереси. Їх захист має бути пріоритетним не тільки для фермерів та місцевого керівництва, а й влади загалом. Сподіваюся й на ініціативність народних депутатів України від Рівненщини. Але й фермери мають бути активнішими. Згадані проблеми можна було б розв’язувати, не чекаючи цієї конференції. Ми домовилися з керівниками головного управління АПК, що вони нададуть обласній раді всю необхідну інформацію. Буде підготовлено листи від голів обласної ради та ОДА до Прем’єр-міністра та міністра АПК. За потреби це буде озвучено й на сесії обласної ради. І, звичайно, такі листи надішлемо народним депутатам — представникам Рівненщини. Сподіваюся, що з цими документами вони підуть до міністерства.
— Загалом ми всіляко намагаємося допомагати приватним підприємцям: бюджетом, цільовими програмами. Торік почали реалізовувати ідею пріоритетності постачання продукції фермерів бюджетним закладам. Думаю, що в 2013 році цей напрям буде втілено суттєво. Але для цього потрібна ще й чітка робота асоціації. Обласна рада готує програму третього обласного форуму представників місцевих територіальних громад, на якому буде чітко конкретизовано стратегію розвитку. Ми однозначно визначимо й напрями співпраці з фермерськими господарствами, — сказав Юрій Кічатий, який вручив кращим фермерам Почесні грамоти та Подяки Рівненських обласної ради та ОДА.
Рівне.